Българка сред най-изявените млади лидери в света

Българката София Калинова стана една от 10-те най-известни млади личности в целия свят за 2015 г., преборвайки се със сериозна конкуренция в лицето на над 200 претенденти. Инициативата TOYP (Десетте най-изявени млади личности) е на международната младежка организация JCI (Международна младежка камара), като България се включва за първа година в конкурса. Tendrik имаше удоволствието да бъде спонсор на българския финал на TOYP.

Наградите TOYP се връчват на изявени личности (на възраст под 40 години), които са показали успехи в различни сфери, а техните постижения са допринесли за устойчивото развитие на обществото. Това са награди, предназначени за активни млади граждани, които носят духа на новото и служат за пример.

През месец май София бе избрана за една от „10-те най-изявени млади личности в България” в категорията „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство”. Причината за нейната номинация е, че младата българка е отявлен борец срещу дискриминирането на глухите в България.

Още от дете тя се сблъсква с предразсъдъците на българските институции, а като ученичка се изправя пред сериозно предизвикателство – отказ от да се яви на матура по английски език заради частта „слушане с разбиране“. Вместо да се примири с обстоятелствата обаче, тя решава да бъде смела и да потърси правата си. След като най-накрая получава разрешение от образователното министерство, тя не само се явява на матура, но и я преминава отлично! Така благодарение на непреклонността на настоящия стажант в английското посолство в България, днес всеки български ученик с увреден слух има право да избере матура по чужд език.

Ежедневната борба на София против предразсъдъците на обществото ни спрямо българските граждани с увреден слух, наред редом с инициативите, които предприема в помощ на глухите, й донесоха престижната национална награда, а по-късно и международна слава и признание, които ще й помогнат да продължава да се бори с нови сили за своята благородна кауза.

В момента София учи право и политология в Ирландия, а в университета й е осигурен достъп до жестомимичен преводач. Това е и една от нейните каузи –да осигури на българските ученици и студенти с увреден слух жестомимичен превод, който да улесни и повиши качеството на тяхното обучение. Това е една голяма стъпка по пътя на интеграцията на хората с увреждания в обществото и София осъзнава своята сериозна роля за постигането на тази цел на местно и международно ниво.

JCI България избра своите национални финалисти в десетте отделни категории на конкурса и ги награди на официална церемония. На нея президентът на JCI Plovdiv и основател на Tendrik – Петър Дяксов, имаше огромната чест лично да връчи приза на София. В последствие десетимата наградени бяха автоматично номинирани за световния формат на проекта. Въпреки, че България участва за първа година в този конкурс, София впечатли международното жури и спечели сърцата на десетки хиляди поддръжници от цял свят. Излъчването на участник от България сред световните призьори доказва, че у нас за таланта, качествата, вдъхновението и самоотвержеността на изявените млади личности няма граници.

Като една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. София Калинова ще бъде наградена от Junior Chamber International на официална церемония в Каназава, Япония през ноември тази година.

Споделете тази публикация