Локално SEO

Какво е локална SEO оптимизация и имате ли нужда от нея?

Почти половината (46%) от всички търсения в интернет са свързани с местоположението.  Локалната SEO оптимизация се фокусира върху повишаване на видимостта на вашия бранд в даден географски район. Ето защо тя може да бъде жизненоважен елемент от вашата стратегия за оптимизация, особено ако имате физически магазин. Професионално направената локална SEO оптимизация може да донесе значителни ползи за вашия бизнес.

Ако сте собственик на малък или среден бизнес с ограничен бюджет, вероятно ще се запитате дали си струва да инвестирате в тази услуга. Повече от 90% от потребителите, които търсят локални предприятия, са готови да посетят магазини, разположени в радиус от 20 минути. Като изведете бизнеса си на първо място в локалното търсене, имате възможност да привлечете повече клиенти, които вече се нуждаят от вашите продукти или услуги, без да плащате за реклама. С други думи, локалната SEO оптимизация може да донесе конкурентно предимство на по-малките предприятия.

Предимства на локалната SEO оптимизация

Повишена видимост

Локалната оптимизация предлага предимството на повишената видимост на бизнеса, като позволява на повече потребители да имат лесен достъп до информация за вашия бранд, услуги, местоположение и отзиви.

По-голяма посещаемост

Едно от най-големите предимства на локалната SEO оптимизация е увеличаването на посещаемостта във вашите физически обекти, тъй като тя ви помага да достигнете до хората, които търсят вашите продукти или услуги.

По-ниски разходи за реклама

Локалната SEO оптимизация може да увеличи броя на новите посетители, качествените потенциални клиенти и продажбите, като намали необходимостта да изразходвате бюджета си за по-малко ефективни рекламни усилия, като например листовки, билбордове и др.

Повече продажби

Когато в магазина ви влизат хора, които вече търсят вашите продукти или услуги, е по-лесно да ги превърнете в клиенти. Така локалната SEO оптимизация има потенциала да увеличи продажбите ви и да генерира по-високи приходи.

КАКВО ВЛИЯЕ НА ЛОКАЛНИЯ SEO

Бизнес профил в Google

Този инструмент позволява на клиентите да откриват вашия бизнес в продуктите на Google, като например Maps и Search. Добре изграденият бизнес профил в Google е сред основните фактори за локално класиране. Затова наличието на актуален и проверен профил ще бъде от голяма полза за вашия бизнес.

NAP цитати

Друг важен аспект на доброто класиране на локално ниво е името, адресът и телефонният номер на вашия бизнес да бъдат споменати в различни онлайн източници. Това се нарича NAP citation и често се свързва с вписвания в бизнес директории.

Отзиви на клиенти

Проучванията показват, че над 80% от местните потребители се доверяват на онлайн отзивите за даден бизнес толкова, колкото и на препоръките от приятели. Отзивите на клиентите също са силен фактор за класиране, тъй като търсачките се стремят да популяризират бизнеси, които предлагат отлично потребителско изживяване.

Често задавани въпроси (FAQ)

Какво е локална SEO оптимизация?

Локалната SEO оптимизация включва набор от техники и тактики, които имат за цел да подобрят класирането на вашия бизнес в резултатите от локалното търсене.

Кои предприятия могат да се възползват от локалната SEO оптимизация?

Съществуват няколко важни условия, за да може вашият бизнес да се възползва от локалната SEO оптимизация:

  • Трябва да притежавате или да имате правото да представлявате фирмата, която рекламирате чрез бизнес профила в Google (GBP);
  • Бизнесът ви трябва да е отворен и да работи. Не можете да създадете GBP за бизнес, който все още е в процес на стартиране;
  • Вашето предприятие трябва да осъществява личен контакт с клиентите на място, т.е. да разполага с офис или помещение, където се срещате с клиенти (ресторант, хотел, магазин, салон и др.)
Какви са предимствата на тази услуга?

Локалната SEO оптимизация може да донесе значителни ползи за вашия бизнес. Тя ще ви помогне да привлечете повече посетители към физическото си местоположение, да увеличите видимостта на бизнеса си, а също така има потенциала да увеличи продажбите ви и да ви спести разходи за реклама.

Мога ли да се класирам за град, в който магазинът ми няма физическо местоположение?

Обикновено отговорът е „не“ при локалната SEO оптимизация. Целта на локалната SEO оптимизация е хората да могат да намерят това, което търсят, в определен район. Ако търсите зъболекар в Пловдив, би било наистина разочароващо, ако Google ви предложи Асеновград.

Все пак трябва да се отбележи, че има някои случаи, в които това е възможно, но те са по-скоро изключения.

Колко бързо ще видя първите резултати от локалната SEO оптимизация?

Този период е индивидуален, в зависимост от това дали до този момент са извършени действия за локална оптимизация на вашия бизнес, както и от това колко конкурентна е нишата. Нашият екип ще ви даде ефективни насоки и ще ви помогне да постигнете по-високи резултати възможно най-бързо.

Как да започна с локалната SEO оптимизация?

Това е лесно! Свържете се с нашия екип, за да обсъдим вашата стратегия за локална SEO оптимизация!

Аналогични услуги

SEO за уеб сайтове и онлайн магазини

Link building услуги

Анализ на съдържанието, копирайтинг и създаване на съдържание