20+ SEO инструменти, които трябва да използвате

SEO-Tools-Every-Digital-Marketer-Should-Use-Tendrik

Така наречените SEO инструменти (tools) са създадени с цел да анализират, оптимизират и подобрят видимостта на Вашия уебсайт, когато той бива потърсен по определени ключови думи във всяка търсачка. Използвани като част от маркетинговата стратегия, тези инструменти изучават набор от фактори, които допринасят за по-доброто позициониране на сайта Ви в Google. Например, такива са: най-важните критерии, по които всяка търсачка класира сайтове в страниците си с резултати; най-често търсените думи и фрази; как потребителят търси и достига до желаната от него информация. SEO инструментите трябва да се превърнат във важна част от Вашия бизнес особено ако се стремите към по-добра оптимизация на уебсайта си и по-добри позиции в Google.

OPEN SITE EXPLORER

Open Site Explorer e полезен онлайн инструмент за анализ на линкове, който максимално доближава алгоритмите зад търсачки като Google и Bing. Той се използва за обхождането и „преследването“ на всеки уебсайт и всички негови индексирани страници за генериране на максимално количество данни за неговите структура и функциониране – нещо, което може да се окаже основополагащо при анализа на конкуренцията. Именно затова Open Site Explorer би изиграл ключова роля във Вашата цялостна SEO стратегия.

SEMRush

SEMRush е един от най-любимите инструменти на SEO специалистите. С него лесно може да оцените класациите на Вашия сайт и да откриете нови възможности. Една от най-популярните характеристики на този инструмент е анализът на „домейн срещу домейн“, който Ви позволява лесно да сравните своя сайт с този на конкурентите. Инструментът On-Page SEO Checker Ви позволява лесно да следите класирането си, както и да намерите някои препоръки за това как да подобрите ефективността на сайта.

Ubersuggest

Ubersuggest е безплатен инструмент за изследване на ключови думи. Този отличен инструмент Ви дава възможност за търсене на основни и сродни ключови думи и дори списък на топ 100 страници, които се класират за тази ключова дума в SERP.

За да използвате инструмента, не е необходимо да се регистрирате. Той предоставя някои съществени резултати:

Обем на търсенето – Този показател описва колко пъти се въвежда търсената ключова дума на месец.

Трудност при SEO – описва степента на конкуренция в органичното търсене. Колкото по-голямо число Ви излезе, толкова по-трудно ще бъде да класирате сайта в органичното търсене.

Платена трудност – обяснява степента на конкуренция в платеното търсене. Цена за клик (CPC) – описва средната цена на кликване за определена ключова дума.

Под тези резултати получавате хубава графика, която показва месечните тенденции в обема на търсене за определената ключова дума.

AHREFS TOOLS SUITE

Ahrefs е считан за един от най-силните и полезни SEO инструменти в момента. Той обхваща различни аспекти на SEO оптимизацията и предлага:

  • Site Explorer – един от най-напредналите анализатори на backlink-ове в индустрията;
  • Positions Explorer & Tracker – дава цялостна представа за вашите конкуренти, техните основни ключови думи и източници на органичен или платен входящ трафик, както и подробни отчети за класирането на собствения ви уебсайт;
  • Content Explorer – дава информация какъв вид съдържание е модерно във вашата ниша и как може да го генерирате по-успешно;
  • Crawl Report – анализира техническото изпълнение на вашия уебсайт и прави пълен доклад за установените SEO проблеми, придружен от препоръчани поправки.

QUICK SPROUT

Quick Sprout e бърз и удобен начин за подобряване съдържанието на страницата, за да увеличи и поддържа растежа на посетителите и цялостния трафик на даден сайт. Тъй като специализира в създаването на съдържание, неговите Blog и University могат да бъдат ценен източник на информация за всички специалисти по дигитален маркетинг и SEO.

YOAST SEO

Yoast SEO for WordPress e полезен плъгин, който анализира вашия WordPress сайт, като Ви помага да го оптимизирате за по-добро SEO представяне. Yoast SEO предлага, както безплатна (но по-ограничена), така и платена версия, предоставяйки Ви избор, който да удовлетвори напълно Вашата WordPress SEO стратегия.

SEO SITE CHECKUP

SEO Site Checkup е онлайн инструмент, чрез който всеки може да генерира изчерпателен доклад за статуса на своя уебсайт. Тъй като е достатъчно лесен за работа и предлага висококачествена диагностика, този инструмент предоставя възможността на всеки потребител да види своята страница през погледа на търсещите машини. Докладите са изключително подробни, като показват потенциални и вече съществуващи проблеми, както и примерни решения и начини за оптимизиране на Вашия уебсайт.

HUBSPOT WEBSITE GRADER

Безплатният Website Marketing Grader от Hubspot предоставя реална оценка на статуса на всеки уебсайт. След своето стартиране през 2006 година, инструментът е генерирал над 4 милиарда оценки за уебмастъри в целия свят. Website Grader събира и изследва всички данни, свързани с онлайн маркетинга на Вашия бизнес, давайки съвети и предложения за дългосрочното подобряване на Вашата маркетинг стратегия.

SIMILARWEB

SimilarWeb предоставя още един пакет от инструменти, които Ви позволяват да получите изчерпателна информация за SEO оптимизацията и трафика на Вашия сайт. Тази информация не само може да бъде сравнявана с данните на Вашите основни конкуренти, но и Ви позволява да вземате информирани маркетингови решения за Вашата онлайн маркетинг стратегия. Също така, инструментите на SimilarWeb са приложими за подробното събиране на данни и тяхното анализиране от мобилни приложения и разширения за браузъри. Ако Вашият бизнес разчита почти изцяло на железни анализи и перфектно информационно осигурени решения, то SimilarWeb е правилният tool за Вас!

ALEXA RANKING

Alexa Ranking предоставя още един пакет от тулове за анализ, сравняване и тълкуване на информация и цялостна онлайн оптимизация, които:

ще Ви помогнат да дефинирате силните и слабите страни на своето дигитално представяне;

ще Ви предложат евентуални стратегии, чрез които да подсилите своите SEO и онлайн маркетинг дейности и резултати;

ще Ви помогнат да се възползване от нереализирания потенциал на своя онлайн бизнес.

Пакетът включва в себе си следните инструменти: SEO Audit, Keyword Research tools, On-page SEO Analyzer and a Competitive Intelligence Tool.

OPENLINKPROFILER

Подобно на Open Site Explorer, OpenLinkProfiler е backlink анализатор, който Ви предоставя подробен анализ на всички линкове, които водят към Вашия уебсайт.

KEYWORDTOOL.IO

Като безплатна алтернатива на Google Keyword Planner, keywordtool.io ще Ви предостави възможността да намерите най-търсените ключови думи и фрази в определена ниша или сред дадена потребителска група. Планирането на ключовите думи е фундаментална част от SEO оптимизацията, тъй като всички последващи дейности са базирани на това проучване.

SEO-Tools-Brands-Tendrik

SERPSTAT

Serpstat (познат преди като Prodvigator) e цялостен инструмент за анализ на уебсайтове, който предлага изключително подробна информация за областта, в която Вашият бизнес оперира; водещи ключови думи и дистрибуция; задълбочен конкурентен анализ; отговор на въпроси, свързани с търсачките; платени и органични начини за по-добро позициониране в Google, проверка на backlink-ове и др.

Serpstat се е доказал като един от най-добрите инструменти, свързани със SEO, до момента. Той не само дава възможността за таргетиране на определени пазари по регион (сред които САЩ, Великобритания, Русия, Австралия, България, Украйна и много други), но и позволява видимост на подробни данни и за други търсачки като Yandex (налични за регионите Москва, Санкт Петербург и Украйна).
Serpstat е достъпен за безплатно ползване, но с ограничена функционалност. За по-подробни анализи и разнообразие от функции ще трябва да прибегнете до абонаментните им планове.

NIBBLER

Nibbler е безплатен уеб инструмент, който позволява проверката на всеки сайт чрез доклад, съдържащ данни за ключови области като: достъпност, SEO, социални медии и технологии. Nibbler може да се използва безплатно, но ще бъдете ограничени до един доклад на седмица.

BROWSEO

BrowSEO e друг напълно безплатен инструмент, който позволява да видите Вашия уебсайт изцяло през погледа на търсачките. Освен че открива евентуални проблеми на сайта и дава детайлен статут за текущото ниво на SEO, инструментът анализира и изготвя доклади за това с какво Вашият уебсайт се различава от тези на Вашите конкуренти.

COPYSCAPE

Copyscape е инструмент, който позволява да се провери автентичността на съдържанието на уебсайта. Той обхожда мрежата, за да намери копия на Ваши статии или описания на продукти, за да Ви предпази от плагиатство и дублиране на съдържанието на Вашия сайт. Докато проверката за плагиатство е безплатна, Copyscape предлага и платена версия с по-голям набор от функции.

Освен това, друг абонаментен продукт – Copysentry, предлага автоматизиран мониторинг и защита срещу плагиатство, като сканира ежедневно мрежата за дублирано съдържание и Ви праща известия, ако се натъкне на проблем.

PINGDOM

Pingdom е платена услуга, която наблюдава един (или повече от един) уебсайт и следи неговото състояние и достъпност. Също така събира цялостна информация, която дава поглед върху това как Вашият сайт се представя и дали сървърите са били изключени в даден момент. Pingdom няма нужда от инсталация и предлага 14-дневен безплатен пробен период.

GTMETRIX

GTMetrix e SEO инструмент, който анализира скоростта и представянето на Вашия уебсайт, като след това изготвя доклад с потенциални проблеми и препоръки за тяхното бързо решение. Инструментът има безплатна и платена версия, като платената съдържа няколко премиум планове за допълнителни функционалности и автоматизирано наблюдение.

MOZ LOCAL

Moz Local е платен SEO инструмент, който ще подобри Вашето локално SEO представяне и ще даде възможност на всички търсачки и потенциални нови клиенти да намират Вашия бизнес много по-бързо. Инструментът е достъпен само чрез абонаментен план и за момента е насочен към английския и американския пазар.

XML SITEMAPS

XML Sitemaps е онлайн генератор на карти на уебсайтове, който позволява бързото създаване на списък с всички страници на вашия уебсайт. Инструментът е безплатен за страници с до 500 страници, но ако желаете да го използвате без ограничения, ще се наложи да си заплатите за пълната версия.

W3C MARKUP VALIDATOR

W3C Markup Validator е безплатна услуга, която позволява на всеки потребител да проверява и валидира HTML и XHTML документи, за да избегне технически SEO проблеми по уебсайта си. Повечето уеб документи са писани на „езици“, които следват специфични правила за форматиране и структуриране, за да могат да бъдат четени на всяка машина или от всяка търсачка. Ето защо, валидирането на такива документи може да бъде в основата на бързото и безболезнено SEO, което би спестило много време, усилия и пари. Елиминирането на подобни проблеми и грешки ще запази сайта Ви в оптимално състояние и ще го направи съвместим с всички съвременни браузъри.

 

SEO инструментите са неразделна част от съвременната стратегия за дигитален маркетинг на всеки бизнес. Чрез оптимизиране на видимостта на Вашия уебсайт, може да генерирате повече приходи, да повишите продажбите си и да направите сайта си по-успешен.

Използвате ли някои от тези SEO инструменти? Или бихте могли да предложите друга услуга, която сме пропуснали? Вярвате ли, че те могат да повишат Вашите онлайн продажби?

Споделете какво мислите в коментарите!