Видео маркетингът – неделима част от вашия бизнес

В условията на забързаната онлайн комуникация, вниманието на клиента е нещо, за което трябва постоянно да се борим. За да бъдем успешни и водещи в сферата си на дейност, не е достатъчно само продуктът ни да е уникален или по-качествен от този на конкуренцията. Присъствието ни в света на потребителя трябва бъде въздействащо и запомнящо се, а всяка една целеустремена бизнес организация не би трябвало да пести средства и усилия, за да постигне това. Несъмнено видеото притежава най-голяма сила на въздействие. То е леко и удобно за гледане, води до емоционално ангажиране и съпреживяване у потребителя, като изгражда по-близка и силна връзка между него и бранда. А това е така, защото предаването на послание или емоция в модерния дигитален свят вдига летвата и оставя потребителя очакващ да бъде спечелен по креативен и специален начин.

Но какво по-точно означава видео маркетинг?

Видео маркетингът е неотделна част от дигиталния маркетинг на компанията и съществен компонент от цялостната ѝ комуникационна стратегия за промотиране и осъществяване на дългосрочни отношения с клиента. Той се състои в създаването на видеа с разнообразно и атрактивно съдържание, които представят даден продукт, показват бранда в добра светлина, образоват потребителя и т.н. Излъчването им трябва да е системно, разнообразно и да обхваща колкото може повече известни комуникационни канали. Особено важно е присъствието в социалните мрежи, тъй като от споделянето на видео, което е въздействащо, става верижна реакция и се достигат още повече потребители.

*Забележете само факта, че от Facebook наскоро обявиха за достигането на 1 милиард потребители, посетили сайта за един ден, а не е за учудване, че количеството видеа, гледани за ден са над 4 милиарда, или казано по друг начин, над 500 милиона души ежедневно гледат видеа в социалната мрежа. Представете си колко огромен потенциал, възможност за развитие и достигане на милиони хора крият тези цифри. 

Качеството на видеото е от съществено значение. Днешният потребител е нетърпелив и ако не грабнете вниманието му в първите няколко секунди, значи сте го загубили. Самата видео кампания трябва да се планира внимателно, като съдействието на професионалисти в изготвянето на клиповете е силно препоръчително. Нека обаче ви дадем малко повече информация по темата кога един видеоклип се приема като качествен:

 • Съдържание – представянето на информация чрез видео понякога е доста трудоемко. Тя задължително трябва да бъде поднесена завладяващо, интересно и интригуващо за потребителя. Информационно задоволеното поколение няма търпение за скучни и еднообразни видеа.
 • HD качество – в ежедневие, в което виртуалната реалност и 360º снимки са реалност, HD представянето на видеото и качествената обработка са задължителни.
 • Продължителност – по принцип се приема, че колкото по-кратко е едно видео, толкова по-лесно е за възприемане. Продължителността на едно видео обаче се влияе пряко от сферата, за която е насочено, и нишата на всеки бизнес. Затова можем да перифразираме първото изречение по този начин – бъдете максимално кратки, точни и ясни в своето видео. Не добавяйте излишна и прекалено завъртяна и неясна информация. Ако следвате този съвет, дори вашето видео да стане с по-голяма продължителност, то ще успее да задържи интереса на гледащия и ще изпълни своята цел.

За конкретните маркетингови цели на вашия бизнес може да използвате различно видео съдържание:

Продуктово видео

Въвеждате нов продукт на пазара и искате хората да разберат за него? Продуктовото видео е най-подходящо за целта. За изготвянето му дори не е така наложително да ползвате помощта на професионалисти. Достатъчно е да покажете по един креативен начин как работи вашият продукт и да акцентирате върху усещането за комфорт и радост от наличието му в живота на човека.
Ако е възможно, разделете вашите потребители на различен принцип (възраст, професия, хоби и т.н) и създайте поредица от видеа, които да са насочени отделно за всяка една група. По този начин бихте предизвикали емоция у вашата аудитория, защото клипът ще засяга по-лично зрителя, за да преживее това, което би му донесъл вашия продукт.

Имиджово видео

Ако продуктовото носи донякъде емоция, при имиджовото – тя е водеща.
Всички знаем за известните реклами на Кока-Кола, които са акцентирани върху семейните традиции, сплотеността и радостта от това да сме заедно с любимите ни хора. Някои дори свързват определени празници като Коледа и зимната почивка с героите от популярните видеа на напитката.
Друг пример е Фанта, чиито клипове носят настроението на младежкия дух, спонтанността и веселата игривост. Хората се свързват с тези емоции и купуват продукта не толкова заради физическите му характеристики, а заради идентифицирането с емоцията, която носи той.
Важното е да бъдете искрени и креативно да споделите ценностите си чрез историята, която ще разкаже видеото ви. Съпричастността, която може да предизвикате у зрителя, директно ще спечели вниманието, а защо не и любовта му към вашата марка.

Видео с историята на ваш клиент

Този вид клип е от типа препоръка, при който ваш доволен клиент описва как сте му помогнали и как, да речем, присъствието на продукта в живота му го е направил по-пълноценен.
Няма как да не помните практическите видеа на WS Teleshop, в които Хорст Фукс имаше асистенти за тестване на домакински уреди. Те едновременно показваха как работи продукта и заедно с това даваха позитивен фийдбек за всички негови функции.
Друг плюс: както при продуктовите видеа, така и тези тип препоръка не изискват големи разходи за изпълнението им. Но все пак бъдете внимателни, защото всичките нагласи и пози при снимането на външни лица могат да доведат обратен ефект – да изглежда фалшиво и изкуствено.

Фирмена презентация

Позволете на вашите потребители да се потопят във вашата работна атмосфера с този вид видео. Чрез него вие каните хората да видят отблизо кой стои зад техните продукти като им се показва как се създават те за тях.
Както при предходния тип клипове, и тук е добре да бъдете искрени и естествени. Позволете си да покажете на аудиторията си как енергията на вашия екип е насочена изцяло върху това да ги радва и да им дава все по-голяма стойност.

Видео ревю от самите клиенти

Чудесен начин да разнообразите промоционалната си кампания е като подканите потребителите сами да говорят за вашия продукт. Състезание за финална награда ще популяризира значително вашата марка и ще подкани самия потребител да бъде креативен. А и по този начин няма да се притеснявате, че видеата биха излезли фалшиви и нагласени.

Няколко причини защо да използваме видео в кампаниите си:

1. Видеото повишава конверсиите

Нужно е само да споменем, че за 2017 година над 71% от маркетолозите в цял свят потвърждават, че прибавянето на видео към кампанията увеличава значително процента на реализация.

2. Създава емоционална връзка

Както вече споменахме – емоциията предадена по този начин остава следа в потребителя, а каква по-добра реклама от емоционално ангажиран клиент?!

3. Води до повече кликове през имейл кампаниите

Само с една малка промяна (вграждането на кратко видео) в имейла към потребителите ви ефективността на кампанията ви ще се повиши значително.

Заключителни съвети:

 • Видеото трябва да е част от цялата картина на комуникациите ви. Колкото и да е качествено, само по себе си то би било неефективно и не би довело никакви забележими успехи. Но свързано и синхронизирано с останалите звена от маркетинговия микс, то придава по най-въздействащ начин посланията на бранда ви.
 • Екипът, който ще осъществи вашите клипове, трябва да е съставен не само от специалисти във видео продукциите, но и от маркетолози. Така ще се получи подходящия баланс – резултатът ще естетически издържан и в същото време ще носи правилните послания на маркетинговите ви цели.
 • Планирайте внимателно видео маркетинг кампанията си. Отделете време за проучване на пазара, изготвяне на конкурентен анализ и фокусиране върху целевата група. Помислете за посланието, което искате да пратите на аудиторията ви, поставете се на нейно място. Как бихте искали да се почувства? Как бихте я предизвикали да действа?

Ако това не е било достатъчно убедително да включите видеото като част от комуникациите си, за финал ще ви представим малко статистика:

 • 98% от маркетолозите използват видео за онлайн маркетинг;
 • 85% от компаниите намират успех с видеомаркетинг стратегия; (ReelSEO)
 • За 2014 г. интернет видеото е нараснало с 47% спрямо телевизионното, а се очаква да се учетвори до 2019; (Cisco)
 • Мобилните видео реклами, които включват бутони за социални медии, повишават ангажираността с 36%; (Rhythm NewMedia )
 • 92% от мобилните видео зрители споделят видеоклипове с други хора; (Invodo )
 • 52% от потребителите казват, че гледането на видеоклипове за продукт ги прави по-уверени в решенията им за покупка онлайн; (Invodo)
 • 19% по-висока реакция на имейлите, които съдържат видео;
 • Над 65% от хората, които гледат видеа онлайн, се задържат на видеото над ¾ от времетраенето му.

Споделете тази публикация