OpenCart 3.0 – какво ново?

opencart 3.0.

Измина известно време, откакто общността на OpenCart започна да работи по новата версия на платформа. От няколко дни вече можем да кажем, че тя е факт!

На 19 юни версията беше пусната официално, а ние от пръв поглед можем да кажем, че виждаме доста нови и положителни промени.

Трите по-големи, които се забелязват веднага и за които ние ще говорим главно в тази статия, са:

  • Marketplace в админския панел;
  • Редактор на темите;
  • Редактор на езиците.

Има и още много подобрения в контролния панел и съвсем нов дизайн на потребителския интерфейс. Част от другите нови функции:

  • Мултиезични SEO URL адреси;
  • Подобрени репорти;
  • Статистики;
  • Премахнат е FTP табът;
  • Подобрени филтри за извличане на информация.

Marketplace

Нещото, което ни направи най-голямо впечатление и най-много ни хареса, е, че в самата платформа има Marketplace, където могат да се купуват и инсталират разширения (без да имате нужда от каквито и да е било технически умения).

opencart marketplace

Директно оттам можем да търсим теми, разширения, езикови пакети и каквото друго ни потрябва, които да направят нашия онлайн магазин по-добър. Имаме, разбира се, стандартната функция за търсене и допълнителните филтри, за да го направим по-прецизно. Можем да превключваме между различни категории, както и да избираме дали системата да ни визуализира всички разширения, или само безплатните или платените.

За сравнение: в предишните версии всякакви разширения и теми трябваше да се свалят, след което да се качат през FTP клиент. Този процес доста затрудняваше лицата без технически знания.

Намирането и изтеглянето на OpenCart модули вече ще бъде много по-бързо и лесно.

Редактор на темите

Другата новост, която общността на OpenCart ни представи, е, че вече ще можем да редактираме темата и всичките ни страници директно от админ панела.

opencart theme editor

Новият редактор на теми има удобен интерфейс и е лесен за разбиране.

Изберете магазин – ако имате multi-store настройки, тук може да изберете върху кой от магазините си искате да работите – да персонализирате и да подобрите.

В този редактор имаме три елемента, които можем да редактираме – всички теми, всички страници и кода на самата страница, която можем да променяме.

Така малките промени и персонализирането на дизайна става много по-бързо и лесно (и без нуждата на FTP достъп).

Редактор на езиците

Освен дизайна новата версия ни дава възможност да персонализираме лесно и съдържание си. Новият редактор ни позволява да променяме всеки текст в онлайн магазина си, на всеки език, лесно, бързо и без да инсталираме допълнителни разширения като Translate Mate или Magic Translations.

language editor

Вече за да си преведем даден текст, трябва само да го изберем и да попълним самия превод (value).

Продуктите

Полетата, в които се попълва информацията за вашите продукти, нямат почти никакви разлики. Единствената по-голяма промяна е наличието на SEO таб, където има насоки и пояснения, свързани със SEO оптимизацията за URL адресите.

opencart 3.0.

Ние се надяваме в следващи ъпдейти да бъдат добавени и други SEO настройки, които ще направят платформата още по-лесна за използване и оптимизиране.

Клиенти и Афилиейти

Афилиейтите на магазина ви вече се намират директно в категорията „Клиент“. Това изключително много улеснява създаването и менажирането на афилиейти.

opencart 3.0.

Статистики

Статистиките в новата версия са направени като разширения, което позволява лесното добавяне на нови.  Това става от Extensions -> Reports.

opencart 3.0.

Това бяха само част от новите функционалности, които бяха представени във версия 3.0. След по-продължително използване, ще можем да изкажем по-подробни впечатления, но в заключение ще кажем, че поне към момента новата версия на OpenCart ни изглежда много по-добра и удобна за ползване. И програмистите ни, и маркетинговият екип успяха да се справят и разберат лесно промените и новостите, които OpenCart ни представиха.