Ремаркетинг: как успешно да напомним на своите потребители за себе си

remarketing-tendrik-article-BG

До известна степен интернет разглези купувачите и промени тяхното поведение. Потребителят добре знае, че бизнесът трябва да работи за него, а пазарът – да го глези с разнообразни качествени продукти и услуги. Често може да се окаже, че даден ваш клиент не само посещава сайта ви, но и достига до предпоследната спирка по пътя към покупката – пазарната кошница.

И решава… че има в определения момент има нещо по-важно, което заслужава вниманието му. Така, той твърде често забравя за случилото се, изоставя в кошницата своята висяща поръчка, която така и не прераства в реална, завършена покупка.

Потребителите забравят. И това е разбираемо, тъй като интернет предлага огромно количество от възможности. Но бизнесът разполага с ефективна контрамярка, която да разреши този проблем: ремаркетинг.

Понятието „ремаркетинг“ описва тактиката да рекламирате продуктите и услугите си на потребители, които вече са посетили уебсайта ви. С други думи, вие припомняте на тези хора, че бизнесът ви съществува и за тях все още има полза да се доверят на това, което предлагате. Таргетирането на аудитория, която е вече запозната с вас, пък ви гарантира по-високи конверсии, покупки, и възможности за успех.

Ремаркетинг кампаниите могат да бъдат както текстови (само текстови блокове), така и мултимедийни (с изображения, които да подплатят посланието ви), или пък имейл нюзлетъри. Организацията им също варира между различни медиуми – за любителите на търсачките има Google, а за феновете на социалните мрежи – Facebook.

tendrik-google-remarketing

Ремаркетинг с Google

Google има изключително добре изградена система за ремаркетинг, който да стимулира бизнеса ви. Условно казано, търсачката предлага пет основни вида ремаркетинг:

  • Класически ремаркетинг: Показване на реклами при браузване на т.нар Display Network уебсайтове и приложения
  • Динамичен ремаркетинг: Показване на динамични реклами (променящи се според съдържанието на сайта ви) при браузване на Display Network уебсайтове и приложения
  • Ремаркетинг при мобилни апликации: Показване на реклами при използване на други мобилни приложения или уебсайтове
  • Ремаркетинг списъци в търсачки: Показване на реклами, когато потребителите извършват търсене в Google, след като са напуснали сайта ви
  • Видео ремаркетинг: Показване на реклами на потребители (гледали ваше видео в YouTube), когато гледат клипове в YouTube или браузват Display Network.

Как точно работи?

Конфигурирането на ремаркетинг кампания не е кой знае колко трудно. Първото нещо, което трябва да направите, е да добавите т.нар. „ремаркетинг таг“ във всички страници на уебсайта си (или мобилното си приложение). Не е нужно да измисляте каквото и да е – тагът се генерира от Google AdWords и ви се дава готов за употреба.

След като вече сте вкарали тага в сайта/приложението си, е време да направите своите ремаркетинг списъци. Тук вече имате пълна свобода на сегментиране на потребителите по желани от вас групи.

Когато даден потребител посети страница, на която има ремаркетинг таг, неговите „бисквитки“ ще бъдат добавени към вашия ремаркетинг списък. Оттам нататък, сайтът/приложението ви ще бъдат видими за въпросния потребител по време на браузването му из мрежата.

Самият облик на вашата реклама зависи от вас. Може да изберете тя да бъде само кратък текст, който да грабне вниманието на потребителите. При желание (и наличие на дизайнер) може да създадете цяло вълнуващо текстово-визуално преживявано, което да повиши още повече шансовете ви за успех. Google оставя ключовете във вас.

tendrik-facebook-remarketing

Ремаркетинг с Facebook

За никого не е тайна, че Facebook е доста ползотворна среда за успешни маркетинг постижения. Бизнес центърът на социалната мрежа е пълен с възможности пред вашата компания, и ремаркетинг кампаниите са част от Facebook каталога. Тук техниката е обозначена като „Custom Audiences”.

Подобно на Google, и Facebook предлага прецизна сегментация на вашите таргет групи: по страница от сайта ви, която са посещавали; по дадено действие, което са извършили на вашето приложение…

Естествено, и тук ви е нужен код (еквивалент на Google тага). Този код трябва да копирате между <head> и </head> таговете на всички страници на сайта ви.

След прецизирането на таргет аудиторията и допълването на кода във сайта ви, е време да създадете самата реклама. Отново имате свобода на мисълта (и подхода), като кампанията ви зависи от целта, която сте си поставили: конверсии, кликове, покупки, сваляния на приложение, или други.

Ефективен подход ли е ремаркетингът?

Краткият и ясен отговор е: да. Но това е лесно за казване, а подходите винаги имат нужда от практическо обосноваване. Затова нека разгледаме малко статистики, които наблягат на важността на ремаркетинга:

  • От 70 до 75%. Толкова пазарни кошници са били „забравени“ от пазаруващи потребители в диапазона 2012 – 2014 година. Данните са на Barilliance, специализиран анализатор на е-търговия сектора.
  • 3 от всеки 4 купувача казват, че планират да се върнат в сайта/приложението и да довършват покупката си. Едва 8% правят това. 67% са готови да бъдат подканени от вашата ремаркетинг кампания, по данни на
  • Класическият имейл маркетинг може да се похвали с 21% отваряния от страна на потребители при дадена кампания. При ремаркетинг имейл кампаниите този процент скача почти тройно до 57% (SalesCycle).
  • При завръщането си след успешна ремаркетинг кампания, потребителите харчат 55% повече от първоначалната си „забравена“ пазарна кошница, изследват от Marketing Sherpa.

Корелацията между всяка една от тези статистики дава доста солиден отговор на това доколко ефективен е ремаркетинг подхода. Но защо? Причините всъщност са доста простички:

  • С ремаркетинга боравите с вече дефинирана таргет аудитория, вместо да стреляте напосоки. Тези потребители вече познават продуктите/услугите ви и е естествено да бъдат по-отзивчиви на вашите реклами.
  • Имате пълна свобода, що се касае до изпипване на детайлите: от това кого ще таргетирате, до това как точно ще изглежда кампанията ви.
  • Адресирате директен наболял проблем (изоставени кошници), който всъщност изглежда по-безнадежден, отколкото е (потребителите просто имат нужда от напомняне).
  • Излиза ви по-евтино, защото плащате само, ако някой кликне върху ваша реклама.

На всичкото отгоре имате ползотворния избор между ремаркетинг в търсачките (Google), или фокус върху социалните мрежи (Facebook).

tendrik-remarketing-bg

Ремаркетингът като част от вашата модерна маркетинг стратегия

Онлайн маркетингът винаги е бил – и винаги ще бъде, динамичен. Няма как да действате праволинейно и да не прибягвате до разнообразие, за да гарантирате успеха си. Ремаркетингът е поредният силен инструмент в портфолиото ви от възможности. Нещо повече – той ви предлага решение на доста често срещан проблем в е-търговията и неимоверно прецизира аудиторията, пред която да рекламирате.

Статистики сочат, че изоставянето на пазарни кошници и потребителската вятърничавост при браузване няма да изчезне скоро. Напротив, дори наблюдаваме повишаване в честотата и на двете явления. В такива условия ремаркетинг подходът е не просто препоръчителен, а задължителен. Иначе рискувате загубата на сериозен дял потребители, които всъщност бихте привлекли към продуктите или услугите си с лекота и висок процент на успеваемост.