Уеб дизайн

Дизайнът е навсякъде около нас. Всичко, което е проектирано по един или друг начин, е решение на дизайнер. Ако се огледате около себе си, ще забележите, че това е така. Въпросът, на който отговаря дизайнерът, е „Защо“. Защо тази сграда е построена така? Защо този текст да е разположен накриво? Защо колата е оформена така? Защо уебсайтът ви да е изграден по този начин?

Целта на дизайна е да окаже влияние върху потребителите, а от дизайнера зависи дали то ще бъде положително или не. Дизайнът свързва креативността и иновациите, за да могат идеите на бизнеса да бъдат оформени и завършени в един цял продукт, който ще отговаря напълно на нуждите и очакванията на потребителите.

Какво е уеб дизайн?

Самата дума подсказва, че е това е пресечната точка между уеб разработване и дизайн, т.е. процесът на визуално създаване на уебсайта. Уеб дизайнът обхваща оформлението на уебстраниците, създаването на визуалното съдържание и графичния дизайн по сайта.

Уеб дизайнът може да бъде разделен в две насоки – визуален и технически. Всички визуални елементи формират уебсайта. Това включва начините, по които е структурирана информацията, потребителския интерфейс, структурата на уебсайта, навигацията, цветовете, шрифтовете, изгледа и галериите. Всяко от изброените неща се съгласува с клиента и въз основа на предоставената информация дизайнерът планира, проектира и изготвя визуално уебсайта.

Технически уебсайтовете се създават с помощта на език за маркиране, наречен HTML. Front-end специалистите изграждат уебстраниците, използвайки HTML тагове, които определят съдържанието и метаданните на всяка страница. Видът, формата на елементите и ефектите в рамките на една уеб страница обикновено се създават с помощта на CSS (от Cascading Style Sheets). Ето защо, повечето сайтове включват комбинация от HTML и CSS, който определя как ще изглежда всяка страница в уеб браузъра. От друга страна, Java Script също е вид програмен език. Той позволява на уеб разработчиците да проектират интерактивни сайтове и това определено го прави по-сложният език от останалите – HTML and CSS.

Особености на уеб дизайна

  • Уеб дизайнът трябва да отговаря на фирмената идентичност на компанията – това се изразява в логото и цветовете на фирмата. Дизайнерът е запознат с психологията на цветовете, съобразява се с брандинга на фирмата (лога, цветове, елементи, шрифтове, послание, графики и други) и въз основа на това изгражда дизайна на уебсайта.
  • Идеята на клиента се оформя и визуализира от дизайнера – предава се завършен вид на идеята, съобразени с изискванията на фирмата. Тъй като хората “купуват с очите си“, вашият уебсайт трябва да бъде внимателно оформен, така че да подтикне вашите посетители към желаното действие.
  • Responsive design – в превод адаптивен дизайн. Той позволява достъпност през всякакви мобилни и настолни устройства. Технологиите се развиват скоростно, а потребителите на мобилни устройства стават все повече. Статистиката показват, че до недалечната 2020 година, хората ще предпочитат да използват основно мобилните си устройства, оставяйки настолните компютри назад.
  • Потребителски интерфейс – проектирането на потребителски интерфейс (user interface или UI) е свързано с това как вашите потребители ще възприемат интелектуално структурата на уебсайта. От това как е структуриран потребителският интерфейс, зависи колко лесно ще бъдат навигирани вашите посетители и какво действие ще предприемат.

Колко важно е потребителско изживяване?

Както стана ясно, потребителският интерфейс (UI) е серия от страници и визуални елементи, като например бутони и икони, които влияят по един или друг начин на посетителя на уебсайта. Потребителското изживяване (UX) обхваща  широк спектър от действия, включващи времето, прекарано от потребителя в уебсайта, заедно с всичките аспекти на неговото взаимодействие с уебсайта. Когато планирате уеб дизайна, трябва да имате предвид потребителското изживяване. С функционалностите на вашия уебсайт, вие трябва да отговорите на конкретните нужди на потребителите – какво да бъде проектирано, къде да бъде разположено, какви цветове да бъдат използвани, каква да бъде навигацията на уебсайта и т.н.

Последователността на действията, които вашите посетители взимат, зависи от интерфейса на уебсайта ви.

Потребителското изживяване се заражда още в ранен етап. Процесът, през който минават вашите потребители, започва в началото, когато те разбират за вашия уебсайт и завършва с превръщането им във ваши клиенти.

За да се постигне високо качество на уебсайта, трябва да инвестирате в графичните дизайни, в разработката на добри функционалности, в изготвянето и изпълнението на дигитална маркетинг стратегия.

Какво предлага Tendrik за вашия бизнес?

Преди изготвянето на уеб дизайна трябва да си поставите цели, които вашият уебсайт трябва да покрие. Това е важна и съществена стъпка, тъй като помага да се измери как се представя сайтът, дали ще покрие целите ви и дали да инвестирате в разширения или в подобрения на сайта. Планирането на това как да изглежда вашият уебсайт е съществен процес, който не трябва да бъде пренебрегван.

Услугите, който Tendrik предлага в уеб дизайна, са:

  • Изграждане на уеб дизайн на нов уебсайт – ако сте стартиращ бизнес, то за вас е важно да притежавате добре изграден сайт, лого и фирмена идентичност (фирмените цветове и шрифтове, които ще се използват при изграждането на уеб дизайна). За да повлияете положително на вашите онлайн посетители, вие се нуждаете от добре структуриран, подреден и модерен уебсайт, а екипът на Tendrik е готов да ви го предостави.
  • Уеб разработване – вече сте се утвърдили и доказали във вашата бизнес ниша, но все още не сте разгърнали потенциала си в интернет пространството. При уеб изграждането на вашия сайт ние ще се заемем с уеб дизайна, който ще бъде изцяло съобразен с вашата фирмена идентичност.
  • Редизайн – потребителите ви могат да бъдат силно повлияни от преживяването си във вашият уебсайт. Тенденциите в уеб дизайна се променят често. Това, което е било модерно преди три години, може да не е на мода през тази. Вашият сайт трябва да е ориентиран към улесняване преживяването на вашите посетители. Редизайнът на съществуващ уебсайт ще повлияе положително на вашия онлайн имидж и ще подобри потребителското поведение.

Проектирането на идеи и изготвянето им в цялостен продукт е работа на дизайнера. Той е “магьосникът“, който оформя продукта във финалното му състояние.

Нашият екип е този, който ще отговоря за това каква визия ще има вашият уебсайт, дали уеб дизайнът съответства на потребностите на клиентите ви и дали той ще им позволява безпроблемното постигане на желаните резултати. Екипът на Tendrik може бъде вашият партньор в изграждането на дизайн за уебсайта ви, който впоследствие да бъде вашата онлайн визитка.