Дизайнът е навсякъде около нас. Добрият дизайн е вдъхновяващ, естетически красив и удобен. Специалист в сферата е онзи творец, който съумява да съчетае тези три изисквания и да накара потребителя да поиска даден продукт. Всичко, което ни заобикаля е проектирано решение на дизайнер.Целта на дизайна е да окаже влияние върху потребителите, а от дизайнера зависи дали то ще бъде положително или не. Дизайнът свързва креативността и иновациите, за да могат идеите на бизнеса да бъдат оформени, визуализирани и завършени в един цял продукт, който ще отговаря напълно на нуждите и очакванията на потребителите.

Какво е уеб дизайн?

Самата дума подсказва, че е това е пресечната точка между уеб разработване и дизайн, т.е. процесът на визуално създаване на уебсайта. Уеб дизайнът обхваща оформлението на уебстраниците, създаването на визуалното съдържание и графичния дизайн по сайта. Уеб дизайнът може да бъде разделен в две насоки – визуален и технически.

Всички визуални елементи формират уебсайта. Това включва начините, по които е структурирана информацията, потребителския интерфейс, структурата на уебсайта, навигацията, цветовете, шрифтовете, изгледа и галериите.

Технически уебсайтовете се създават с помощта на различни програмни езици (HTML, CSS, Javascript). Те определят как ще изглежда всяка страница в уеб браузъра – съдържанието, метаданните, видът, формата на елементите и ефектите в рамките на страниците.

Защо потребителското изживяване е толкова важно?

Потребителският интерфейс (UI) е серия от страници и визуални елементи, като например бутони и икони, които влияят по един или друг начин на посетителя на уебсайта. Последователността на действията, които вашите посетители взимат, зависи от интерфейса на уебсайта ви. Именно поради тази причина, потребителският интерфейс трябва да е удобен, практичен и улесняващ потребителите, без да съдържа излишни действия, които биха отегчили потребителя.

Потребителското изживяване (UX) обхваща широк спектър от действия, включващи времето, прекарано от потребителя в уебсайта, заедно с всичките аспекти на неговото взаимодействие с уебсайта. Това включва разглеждането на страници, кликването на бутони, търсене и други. Когато планирате уеб дизайна, трябва да имате предвид потребителското изживяване.

С функционалностите на вашия уебсайт, вие трябва да отговорите на конкретните нужди на потребителите – какво да бъде проектирано, къде да бъде разположено, какви цветове да бъдат използвани, каква да бъде навигацията на уебсайта и т.н. Уеб дизайнът всъщност е това, което кара потребителя да остане на уебсайта и прави преживяването му ценно и приятно. Той е компасът, който насочва обикновения потребител по посока превръщането му в клиент. Уеб дизайнът се съобразява не само с това какво иска и очаква потребителят, но и с устройството, което ползва, за да бъде максимално удобен, практичен и ефективен.

Особености на уеб дизайна

1 Уеб дизайнът трябва да отговаря на фирмената идентичност на компанията

Това е представителното лице на бизнеса. Дизайнерът е запознат с психологията на цветовете, съобразява се с брандинга на фирмата, който включва лога, цветове, елементи, шрифтове, послание, графики и други. Въз основа на всичко това се планира и изгражда дизайнът на уебсайта.

2 Идеята на клиента се оформя и визуализира от дизайнера

Придава се завършен вид на идеята, съобразени с изискванията на фирмата. Тъй като хората “купуват с очите си“, вашият уебсайт трябва да бъде внимателно оформен, така че да подтикне вашите посетители към желаното действие.

3 Responsive design

Той позволява достъпност през всякакви мобилни и настолни устройства. Настолните компютри вече са изместени от устройства, които можем да носим в джоба или чантата си. Статистиките сочат, че около 70% от потребителите генерират трафик от мобилно устройство, а процентът продължава да расте и към днешни дни. Какво означава това? Че ако искате да достигнете до потребителите и да ги превърнете от посетител на сайта в реален клиент, дизайнът на вашия сайт трябва да бъде еднакво удобен и ефективен както за смарт телефон, така и за таблети, лаптопи и настолни компютри.

4 Потребителски интерфейс

Проектирането на потребителски интерфейс (user interface или UI) е свързано с това как вашите потребители ще възприемат уебсайта ви. От това как е структуриран потребителският интерфейс, зависи колко лесно ще бъдат навигирани вашите посетители и какво действие ще предприемат. Ако той не ги привлече от пръв поглед и не насочи потребителя къде да кликне, давайки му причина, означава че има проблем.

Какво предлага Tendrik за вашия бизнес?

Услугите, който Tendrik предлага в уеб дизайна, са:

Изграждане на уеб дизайн на нов уебсайт – ако сте стартиращ бизнес, то за вас е важно да притежавате добре изграден сайт, лого и фирмена идентичност (фирмените цветове и шрифтове, които ще се използват при изграждането на уеб дизайна). За да повлияете положително на вашите онлайн посетители, вие се нуждаете от добре структуриран, подреден и модерен уебсайт, а екипът на Tendrik е готов да ви го предостави. Уеб разработване – вече сте се утвърдили и доказали във вашата бизнес ниша, но все още не сте разгърнали потенциала си в интернет пространството. При уеб изграждането на вашия сайт ние ще се заемем с уеб дизайна, който ще бъде изцяло съобразен с вашата фирмена идентичност.

Редизайн – потребителите ви могат да бъдат силно повлияни от преживяването си във вашият уебсайт. Тенденциите в уеб дизайна се променят често. Това, което е било модерно преди три години, може да не е на мода през тази. Вашият сайт трябва да е ориентиран към улесняване преживяването на вашите посетители. Редизайнът на съществуващ уебсайт ще повлияе положително на вашия онлайн имидж и ще подобри потребителското поведение.

Проектирането на идеи и изготвянето им в цялостен продукт е работа на дизайнера. Той е “магьосникът“, който оформя продукта във финалното му състояние. Нашият екип е този, който ще отговоря за това каква визия ще има вашият уебсайт, дали уеб дизайнът съответства на потребностите на клиентите ви и дали той ще им позволява безпроблемното постигане на желаните резултати. Екипът на Tendrik може бъде вашият партньор в изграждането на дизайн за уебсайта ви, който впоследствие да бъде вашата онлайн визитка.

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ