4 основни стъпки за всеки SEO начинаещ

В синхрон със забързаното ни ежедневие, онлайн бизнесите се размножават все по-бързо и масово. Последните 10 години интернет потребителите предпочитат да пазаруват, рекламират и общуват предимно онлайн, което драстично повишава ценността и нуждата от качествена SEO оптимизация на сайтовете. Все още не знаете какво представлява процесът и как точно се прилага? Ако отговорът е “да”, то тази статия е предназначена точно за вас!

Какво представлява SEO оптимизацията?

Думата ”SEO” е абревиатура, произлизаща от английската фраза “search engine optimization.” Това е процес, който подобрява класирането на определен сайт в търсачки като Google. Казано с няколко думи – колкото по-добро е вашето SEO, толкова по-напред ще се позиционира сайтът ви при търсене по релевантни ключови думи. Например, ако имате сайт за продажба на автомобили, при качествена оптимизация той ще се появи на първа страница пред хората, търсещи думата “автомобил.” Разбира се, класирането на първа страница е трудна задача, но не и невъзможна. Прочетете надолу, за да разберете как да се справите с нея.

Съвети за начинаещи

SEO Съвети за начинаещи
Приготвили сме няколко експертни съвети, които ще помогнат на всеки, решил да направи сам своята SEO оптимизация.

1. Подбор на ключови думи

Това е първата и най-важна стъпка при оптимизиране на уебсайт. Трябва да сте наясно, че търсачките работят на базата на ключови думи и фрази. Съдейки по личния си опит знаете, че при търсене в интернет, никога няма да изпишете няколко изречения в търсачката, а само една, две или максимум три думи. Затова е толкова важно да подберете внимателно ключовите думи, свързани с дейността на вашия уебсайт.

Има много различни онлайн инструменти, които ще ви помогнат с качествения подбор на ключовите думи. Някои от тях са Google Trends, Keywords Everywhere и Google Adwords -Keyword Planner . С тяхна помощ лесно ще откриете релевантни думи за вашия уебсайт и ще видите какво е месечното им търсене в интернет. Важно е да изберете думи с висок коефициент на търсене, но имайте предвид, че за тях се борят и повече хора.

Предпочитанието за ниво на търсене зависи от това колко е развит вашият сайт. Ако той е съвсем нов, е по-добре да се фокусирате върху ключови думи, намиращи се в “златната среда.” Това са думи, които нямат много засилено месечно търсене и ще ви бъде по-лесно да се класирате за тях. Ако сайтът ви е вече развит и имате голямо количество текстово съдържание, смело можете да се впуснете в надпреварата за ключови думи с високо ниво на търсене.

2. Уникалност на съдържанието

Втората по важност стъпка при SEO оптимизацията е уникалността на съдържанието в сайта. Това означава, че не е желателно да копирате текстове от други източници в интернет и е препоръчително да използвате собствени изображения. Google “наказва” строго сайтове с плагиатствано текстово съдържание и ги праща на далечните задни страници, които никой не посещава. Събрано в няколко думи – създавайте текстовете си сами и всичко ще бъде наред. Разбира се, ако писането не едно от силните ви качества, винаги можете да се обърнете към копирайтинг агенция, но принципът е същият.

За проверката на уникалността на текстовото съдържание също можете да използвате различни онлайн инструменти. Един от най-подходящите за текстове на български език е Advego а за такива на английски език – Small SEO Tools. Ако резултатите след проверката за уникалност са по-високи от 90%, можете спокойно да публикувате статията.

Използването на изображение, което се повтаря в интернет пространството не е толкова фатално за сайта ви, но употребата на уникални картинки (поръчани от дизайнер или закупени от сайт за изображения) е плюс за вашето SEO. Разбира се, от етична и правна гледна точка не е препоръчително да използвате картинки с чужди авторски права, защото последиците от това могат да бъдат сериозни. За щастие има сайтове, предлагащи богата гама от безплатни изображения без авторски права, които много ще ви улеснят. Някои от тях са Pexels, Pixabey и Unsplash.

3. Линк билдинг

Линк билдингът е процес, който изгражда външни връзки, водещи към сайта ви. Той се изразява чрез вграждане на линкове в чужди сайтове. На пръв поглед изглежда просто, но трябва добре да се запознаете с процеса, преди да предприемете действие. Линк билдингът е мрежа, свързваща вашия сайт с други. Важно е те да имат сходна дейност и тематика, за да може алгоритмите на Google лесно да ви свържат и сложат в една група.

Подобно на реалния живот, Google като “строг настойник” ще разбере, ако си “играете с лошите деца” и това няма да му хареса. Много е важно да изграждате връзки само с качествени и авторитетни сайтове, защото в противен случай търсачките ще ви обвържат с ниско-авторитетна група и сайтът ви също ще стане част от нея. Един линк от качествен уебсайт е много по-ценен от стотици такива, идващи от сайтове с нисък авторитет. Имайте предвид, че търсачките слагат качеството на цялата мрежа от сайтове под един знаменател. Това означава, че е важно да проучите и останалите връзки в потенциалния сайт, с който искате да се свържете.

Линк билдингът може да се осъществи под формата на статии, прессъобщения, банери, присъствие в социалните мрежи и др. Резултатите от качествено свършената работа ще повишат драстично SEOто и трафикът към сайта ви.

4. Мета заглавия и описания

Последни, но не на последно място са мета заглавията и описанията (meta title, meta description.) Те са основната част на HTML кода и помагат на търсачките да обогатят информацията си за сайтовете. Благодарение на нея тe лесно ще ви класират и поставят в релевантна на съдържанието ви група.

Мета заглавието е от изключителна важност за SEOто, затова препоръчваме в него да се съдържат главните ключови думи, свързани със страницата. Всяка страница има различно мета заглавие, което трябва да включва ключови думи спрямо съдържанието в нея.. Той също помага на търсачките да разберат по-подробно за какво става въпрос в страницата.

Това бяха първите стъпки в процеса на SEO оптимизацията. Надяваме се да сме помогнали на всеки, които има желание да развие личния си сайт и да го класира напред в търсачките.