Платформите с отворен код и защо си заслужава да ги използвате

В последните години софтуерът с отворен код се сдоби с множество почитатели. Едва ли трябва да ви учудва фактът, че в момента може да попаднете на платформи, програми, или дори мобилни приложения, базирани на принципите на отворения код (open source).

И докато наистина може да се фокусираме на много продукти на отворената култура в програмирането, в текущия пост ще поговорим за платформите с отворен код:

  • Какво точно представляват те
  • Кои са най-популярните примери за платформа с отворен код
  • Защо са по-добри от специално изградените (custom) софтуерни решения
  • Как може да си осигурите приходи при работа с тях

open-source-banner-image

Какво точно наричаме платформа с отворен код?

Най-характерния белег на платформите с отворен код е техният общностен модел на развитие и иновация. Тяхната „отвореност“, що се касае до кода на платформата, и лицензирането й, позволява на всеки да проучи системата и да разработи своя собствена добавка към функционалността й.

Именно тук се корени и разнообразието на платформите с отворен код като WordPress. Все пак милиони програмисти и уеб дизайнери имат способността да предложат повече решения и алтернативи за потребителя, отколкото „затворената“ среда на компания с ограничени възможности.

Платформите с отворен код най-често се ползват за създаването на уебсайтове, блогове и  онлайн магазини. Нека разгледаме няколко от по-популярните представители и техните особености.

WordPress

WordPress е платформата, която създаде традициите в бранша и продължава да е пазарен лидер 12 години след създаването си. Софтуерът е известен с лекотата на работа с него, позволяваща дори на незапознатите с технологиите потребители да изградят свой собствен сайт. Системата се основава на теми (themes) и плъгини (plugins). Първите оформят козметичния изглед на сайта и неговата основна функционалност; вторите надграждат зададените от темата възможности и разкриват богат свят на персонални допълнения с оглед на това какво потребителя иска да има в сайта си.

Безспорно, най-големият плюс на WordPress е главозамайващия избор от теми и плъгини – безплатни или платени. Каквото и специализирано решение да търсите за вашия сайт, почти гарантирано ще го намерите при WordPress.

Joomla!

Joomla! е един от водещите съперници на WordPress, що се касае до платформи с отворен код, които позволяват създаването на уебсайт, блог или онлайн магазин. Системата отново предлага изключително разнообразие от хиляди теми (templates) или разширения (extensions), разработени от множество експерти. Може би по-съществена разлика между Joomla! и WordPress е факта, че с Joomla! се работи малко по-трудно и платформата изисква малко по-високи технически познания. Същевременно системата предлага малко по-задълбочени решения на потребителското търсене, особено в сферата на електронната търговия.

Magento

Magento може да се определи като по-специализирана платформа с отворен код от WordPress. И по-точно, Magento се фокусира върху електронната търговия (eCommerce). Несъмнено, платформата изисква доста по-задълбочени познания от WordPress и много други продукти в тази ниша. Нещо, което ще изисква от вас точно три клика в WordPress или Joomla, при Magento може и да включва програмистки похвати и бъркане в кода на системата.

Същевременно обаче Magento е прекрасен избор за потребителите, които желаят да се занимават с електронна търговия, и то с такава на по-масово и експертно ниво. Софтуерът е блестящ що се касае до възможностите за персонализиране на каталога и търговския процес, с включени функции за маркетинг, мобилна търговия, отчети за дейността на бизнеса ви и много други уреди за управление. Неслучайно много от водещите световни брандове изграждат онлайн каталозите си именно на тази платформа с отворен код.

OpenCart

OpenCart отново има за таргет аудитория търговците в онлайн среда. Платформата, основана през 2008 година, представлява система, която позволява на потребителя да управлява своя онлайн магазин и каталог с продукти. Големината на въпросните магазин и каталог няма значение поради гъвкавостта на OpenCart.

В сравнение с Magento, OpenCart е много по-лесна за работа и не изисква някакви по-експертни познания, за да я използвате по оптимален начин. Интерфейсът на платформата е удобен, документацията покрива всичко по разбираем начин, а множество допълнения (add-ons) са насреща в случай, че искате да обогатите функционалността ѝ.

Същевременно нейната опростеност означава, че ще се наложи да инсталирате немалка част от тези допълнения, за да „ошлайфате“ своя онлайн магазин. Нещо, което до някаква степен идва наготово при други системи като Magento. От друга страна обаче, OpenCart наистина е най-подходящият вариант за начинаещи онлайн търговци. Системата винаги може и да се интегрира към WordPress за още по-функционално софтуерно решение в сферата на електронната търговия.

Защо платформа с отворен код, а не custom софтуерно решение?

Съществуват много плюсове на платформите с отворен код в сравнение със специално изградените (custom) алтернативи. Като някои от тях може да споменем:

  • Свободата на избор: При платформите с отворен код получавате продукт, който следва общностния модел на тази култура. Така разполагате с много повече възможности (теми, разширения) за да може вашия сайт или бизнес да се движи напред безпроблемно с оглед на постиженията ви.
  • Динамичност: Всеки ден хиляди експерти предлагат своите решения и препоръки относно платформите с отворен код. В известен смисъл, всяка една от тези системи е жив организъм, който се ъпгрейдва с всеки изминал ден. По този начин няма място за застой на функциите и използваните технологии – затова и софтуер от типа на WordPress и Drupal (платформа за създаване на сайтове в същата ниша) се сдобива с нови версии толкова често.
  • Постоянно тестване за бъгове и пролуки в сигурността: Отварянето на кода на даден софтуер позволява на огромна маса от хора да го анализират и разучат. Всеки бъг или пролука, рискуваща данните на потребителите, се отбелязва в публичните дискусии, и стига за броени минути до компанията. Освен това количеството на тестърите обещава по-внимателен поглед към системата, отколкото затворената среда на ограничен екип с ограничени възможности.
  • Цена: Платформите с отворен код предлагат както безплатни, така и нискобюджетни решения за вашите нужди. В сравнение с тях, специално изградените системи може да струват хиляди долари, дори за сравнително базисни нужди.

Как може да печелим от платформите с отворен код?

open-source-featured-imageБезспорно, платформите с отворен код са страхотно поле за изява (включително и финансови постижения) за програмисти и уеб дизайнери. Както WordPress, така и Joomla!, Magento и OpenCart – а и други подобни системи предлагат изключително богат каталог от теми и плъгини, които да се използват от потребителите.

Наред с пазарите (marketplaces) на самите платформи, съществуват и сайтове, които свързват създателите на подобни продукти с крайния потребител. Най-големият пример за това е Envato с техния ThemeForest (пазар за теми, където може да си направите профил и да качите своят продукт) или CodeCanyon (отново пазар, но фокусиращ се върху плъгини, модули и различни разширения за платформи с отворен код).

С увеличаването на електронната търговия и бума на онлайн магазини, потребителите търсят все повече адекватни решения за своя бизнес. Това важи както и за козметичната функционалност на темите, така и за плъгините, които биха отговорили на специфично търсене в определена сфера. При стартиране на нов проект в Интернет е безсмислено да се открива на ново “топлата вода”, при положение, че тя вече отдавна е открита. Платформите с отворен код могат да ви спестят много време и пари, които имате възможност да вложите в други по-продуктивни дейности.