Любимите уебсайтове на екипа на Tendrik

tendrik

 

 

След като наскоро ви се представихме официално във Facebook, решихме да ви разкажем още малко за нас и нашите интереси. В тази статия ще ви говорим за някои от любимите ни кътчета в онлайн пространството – там, откъдето черпим вдъхновение, събираме нови идеи, учим нови неща или обичаме да си „губим времето“. На всички от нас работата ни е почти изцяло обвързана с интернет, затова и ни беше доста трудно да се ограничим до няколко любими места. За общото благо решихме да споделим само по 3 любими уебсайта – хаотично, емоционално и неподредено по „любимост“. Надяваме се по този начин не само да почувствате, че вече ни познавате по-добре, а и да успеем да разпространим вдъхновението, идеите и доброто настроение.

Иван Абаджиев – CTO на Tendrik, back-end разработчик

tendrik

Kaldata – Kaldata съществува откакто се помня и към момента продължава да е един от най-известните български сайтове за всякакви технологични (геймърски, софтуерни, хардуерни) новини. Влизам в уебсайта ежедневно, когато искам да науча нещо или когато имам нужда от 5-минутна почивка, изпълнена с интересна нова информация.

Sitepoint – Смятам го за абсолютно задължителен за всеки, който се занимава с програмиране. Предлага адски обширна и полезна информация, покриваща много различни теми. Има обучения, книги, курсове, обяснения, полезни новини и инструменти и общо взето всичко нужно на един успешен програмист.

Udemy – Udemy е уебсайт, който няма да спра да препоръчвам и да посещавам. Изключително полезен, от него и различните курсове, които предлагат, съм научил толкова много неща, които прилагам ежедневно в работата и ежедневието си. Страхотен е, защото не е само за програмисти, а покрива голям спектър с професионални и лични качества в много различни сфери, които само чакат да бъдат научени и да ти помогнат да постигнеш целите си. А най-хубавото е, че се набляга и на промоциите и намалението на цените на курсовете, така давайки възможността да научиш много интересни неща за минимални цени.

Вера Пицева – графичен дизайнер

tendrik

Character Design References – Обожавам уебсайта. Наистина мога да говоря с часове за него и ще са само положителни неща. Ежедневно вдъхновение ми е, включва невероятни аниматори, които те оставят с отворена уста. Наскоро четох, че е включен и български артист в него, което е страхотно. :)

Klear – Харесва ми много, много – и като дизайн, и заради полезната информация, която предлага. Финансовата грамотност и управляването на собствените финанси е нещо важно, с което всеки трябва до някаква степен да е наясно, а в уебсайта повечето от информацията е обяснена много достъпно. Смятам, че всеки отговорен или подрастващ човек трябва да го чете, и то често.

Pinterest – Не знам дали би било клиширано да кажа, че Pinterest промени и работното, и личното ми ежедневие, но е вярно. Там търся вдъхновение, идеи, нова информация, и всички това е тясно обвързано с моите интереси. Това безспорно е любимата ми социална мрежа.

Важно: Трудно ми е да огранича само с три уебсайта и това е! Ще спомена и два канала в YouTube, които ежедневно посещавам и които ме правят по-добър професионалист – Phlearn и Tuts+ Design.

Лариса Илиева – стажант по дигитален маркетинг

tendrik

Quora – Любимо мое кътче в интернет. Място, където професионалисти от различни сфери споделят всяка глупост (полезна и забавна информация), която са вършили по пътя нагоре. Там не само задоволявам любопитството си, но и ежедневно уча много нови неща, образовам се по толкова различни теми и имам достъп до страхотни ресурси, професионални мнения и практики, директно от кухнята на успешните бизнеси.

Lifehack – Местенце, където всеки път намирам по нещо ново, интересно и изключително полезно. Текстовете им са образцови, подробни, информативни и толкова важни. Наистина едно от най-добрите и полезни места в интернет със съдържание на български език.

BoredPanda – Защото съм панда и обичам да чета емоционални истории, докато си пия кафето. :) С BoredPanda се разтоварвам и зареждам с положителна енергия. Дава ми поглед върху различни житейски истории и ме вдъхновява доста. Страхотен е!

P.S. Тъй като съм и влогър, няма как да не направя допълнение с поне един любим влог. II SUPERWOMAN II е влогът на Лили Синг и е място, където съм прекарвала часове и  съм се смяла със сълзи. Тя е изключително вдъхновяваща жена. Винаги успява да ме мотивира, показвайки, че 24-те часа в ежедневието ни са напълно достатъчни, стига да знаем какви са целите ни. Покрай нея съм научила адски много неща, които впоследствие съм имала възможността да приложа и в работата си.

Жени Пасторка – асистент мениджър

tendrik

Успелите – Сайтът на “Успелите” за мен е глътката свеж въздух всеки ден. Прекрасно е, когато започваш деня си с положителни новини, и това определено те кара да се усмихнеш. “Положителното от България за 24 часа” са любимите ми статии. Светът се променя всеки ден, както и ние самите. Положителните новини са нещо, от което имаме нужда, за да може един ден и ние да сме част от тях.

TEDСветът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде! TED видеата показват, че това изречение е напълно вярно. Историите, които споделят лекторите на TED, не само са ме мотивирали в дадени моменти, но са ме и учили на полезни практики.

Canva – Платформата предлага всякакви изгледи, темплейти, фигури, печати, различни формати (A4, blog post, social media post и т.н.) и много други, като повечето от тях са безплатни. Не е нужно да си факир с четките на Photoshop. Преди години ползвах Canva за постери и банери, с които впоследствие промотирах събития – както в онлайн средите, така и физически. С “Canva” няма как да ви е скучно, лично аз съм се захласвала по някои постери с часове.

Добавям и Instagram, и Bloglovin – често черпя вдъхновение и от тези два уебсайта. С тях си почивам и се зареждам с нови сили и идеи.

Деница Пилкова – копирайтър

tendrik

Reddit – Reddit е място, където прекарвам все повече време. Там наистина (ама наистина!) можеш да намериш всичко – неподправени, обективни новини, огромно количество информация за каквото и да е било, нови идеи, вдъхновение, забавление, нови неща, различни съвети, мнения, истории и т.н. От събредит за книги или любимия сериал, през такива за мили животинки или снимки, до такива, свързани със световните новини, различни индустрии, професионални съвети и места, където можеш да усвояваш нови умения. А и мобилното им приложение е готино и удобно (особено за прочитане на нещо интересно и ново преди да заспиш).

StumbleUpon – StumbleUpon е следващото ми любимо кътче. Идеята му е следната – регистрираш се, описваш интересите си и уебсайтът (чрез бутона “Stumble”) ти извежда резултати от цялото необятно интернет пространство, свързани единствено с тях. Общо взето филтрира информацията и ти предлага различни уеб страници, които са свързани единствено с нещата, които те интересуват. Можеш да му зададеш да търси резултати, свързани само с конкретен интерес, можеш да харесваш даден резултат, което подсказва на алгоритъма да ти предлага повече подобни резултати, и т.н. Изключително полезен е – намирала съм безумно интересни неща там, неща, които дори не съм подозирала, че съществуват, и от които се зараждат нови идеи.

Spotify – Добре, знам, че не е точно уебсайт, но има уеб версия, през която можеш да го ползваш, така че се брои. Не мога без Spotify – това е, чисто и просто. Слушам почти постоянно музика – докато работя, вървя/пътувам нанякъде, докато чета, докато върша други лични/професионални задължения. Работата, която върша, изисква чисто съзнание и доста креативност и Spotify ми помага в огромни количества в тези насоки. Едно от любимите ми неща, свързано със Spotify, е възможността да откриваш изключително точно нова любима музика. Можеш да избереш измежду много различни плейлисти такъв, който отговаря на настроението/състоянието ти, да използваш функцията „song radio”, да създаваш  свой собствен плейлист (с повод и без повод) или за пореден път да се насладиш на дискографията на любима група/изпълнител. Всичко това подхранва креативността ми, а подходящият музикален фон ми позволява да си върша работата още по-добре.

Бих добавила и TED и Как се пише. Историите, които се споделят в TED, ми действат изключително вдъхновяващо, зареждащо и освежаващо. А „Как се пише“ (уебсайтът и книгата) е нещо като моя персонална библия – държа изключително много на правописа и уважението към езика, който използвам(е). (Когато става въпрос за английски език, обичам да използвам Grammarly.)

Петър Дяксов – мениджър и собственик на Tendrik

tendrik

Lifehack – Виждам, че Lifehack е вече споменат в списъка, но няма как да го пропусна. (бел.ред. дизайнерката ни също първоначално го беше включила в собствената си класация) Lifehack е мястото, което посещавам всеки ден и нито за момент не съм усетил го усетил като нещо излишно или различно от полезно, образователно и информативно. Изключително важен уебсайт за всеки, всеки, независимо с какво се занимава! Поздравления на Христо и екипа му. Желая им още по-големи успехи в бъдеще!

Capital – Капитал е страхотна медия – обективно отразява важни бизнес новини. Екипът поднася подробно и информативно всички текстове, а различните им категории имат голям обхват и ти позволяват не само да си наясно с това, което се случва по света, но и сам да извадиш изводите от това. Имаме нужда от такива медии!

Entrepreneur – Тук ще намерите интересни, полезни и вдъхновяващи текстове. От Entrepreneur ни дават много практически съвети и насоки, много от които могат лесно да се приложат на практика и носят добри резултати. Считам го за задължителен за всеки, който се описва като амбициозен човек и иска да се развива и учи.

Иван Димов – front-end разработчик

tendrik

TheNewBoston – Страхотен уебсайт с безплатни видео лекции и обучения на много различни теми. Използвам го главно за неща, свързани с програмиране, но от това, което съм видял до момента, уроците им са много добре и достъпно обяснени, говорят за интересни теми и решават актуални проблеми. Обикновено влизам, когато искам да науча нещо ново или когато искам да намеря решение на проблем, който за първи път срещам в работата си.

Forplay – Forplay е модерен онлайн портал, където научавам всичко ново за любимите си теми – филми, игри, гейминг събития. Харесвам дизайна на сайта, а той самият е удобен за ползване и пълен с интересни, полезни, информативни и подробни текстове.

9gag – Може ли без 9gag? Действа ми изключително разтоварващо – посещавам го в моментите, в които се чувствам креативно възпрепятстван. Харесва ми, че има както забавни публикации, които ме разсмиват и зареждат, така и по-сериозни, които ми дават различен поглед върху конкретната тема.

Никола Михайлов – back-end разработчик

tendrik

StackOverFlowТова е една от най-големите общности за програмисти. Ако в работата си се срещна с някакъв проблем, който не мога да реша, или ако искам да науча нещо ново, посещавам този уебсайт. Лесно намирам не само отговор на всички професионални въпроси, които ме вълнуват, но и съвети, мнения и препоръки.

Livescore – Тъй като изискването беше да сме искрени в този списък, това е вторият ми избор. Livescore е един от най-посещаваните ми уебсайтове и тясно обвързан с друг мой голям интерес (освен програмирането) – футбола. Там следя резултатите, които ме интересуват, а впоследствие посещавам различни спортни медии. По този начин (или чрез практикуване на самия спорт) се разтоварвам.

TheWorld’sWorstWebsiteEver – Това е най-любимото ми място в интернет. Особено ми харесва дизайнът, подробната информация, която предлага, и секцията им за новини. Добре, ясно е, че се шегувам, нали? :) Третият ми избор е подкастът Joe Rogan Experience. Джо Роган е започнал е като стендъп комедиант, а към момента води един от най-популярните подкастове въобще в света. Изключително завладяващ, той говори за актуални, важни и/или забавни теми и кани много интересни и различни гости.

 

Това бяха част от любимите ни уебсайтове. Надяваме се, че ви е било интересно да ни опознаете по-добре и да разберете кои са хората, които стоят зад Tendrik. Ако имате още въпроси към нас, ние, разбира се, сме насреща. А пък ние от своя страна ви приканваме да споделите и вашите любими онлайн кътчета – ще ни е интересно да ги чуем. :)