Блокчейн в електронната търговия

statiq-block-chain-bg

В свят, в който глобалното криптовалутно общество продължава да расте все повече и повече с всеки изминал ден, едва ли е възможно някой да не е чувал израза „блокчейн“.

Една иновативна и уникална идея, която ни показва какво сме способни да постигнем, благодарениe на технологичния прогрес. Но какво всъщност представлява блокчейн и как точно работи?
Най-лесният начин да се опише е – децентрализирана счетоводна книга, която записва и съхранява данни в компютърна мрежа. Това, което я различава от други база данни, е специфичният метод, по който оперира. Записаната информация се съхранява на растящ списък от записи, наречени блокове, които са свързани по между си чрез криптография. Модификация на информацията е почти невъзможнo, тъй като е нужно да се постигне мрежови консенсус и да се редактират всички свързани блокове. Системата е управлявана от равноправни участници, което я предпазва от голяма част от проблемите, които обикновено засягат други бази данни. Изопачаване на информацията и хакване на системата би изисквало почти невъзможно количество компютърна мощност, което прави блокчейн една от най-защитените мрежи в интернет пространството.

Блокчейн е създаден през 2008 от Сатоши Накамото, човекът или групата, които също така са отговорни за създаването на Биткойн. Системата е приложена като част от криптовалутата и функцията и е била да записва всички осъществени транзакции. От тогава насам, мрежата се е превърнала в нещо невероятно и революционно и е отговорна за популяризирането на криптовалути и създаването на редица платформи. Според записка, големината на файла на блокчейна на Биткойн е достигнал феноменалните 100 гигабайта през 2018.

Това, което прави блокчейн технологията толкова популярна сред публиката е елиминирането на нуждата за посредници, което води до бързи, защитени, евтини и открити услуги.Използване на криптирана технология, премахва всички рискове за сигурност, които идват с ползването на интернет. Лица могат да извършват международни транзакции за една стотна от времето, напълно безплатно, наслаждавайки се на авангардна защитна система, която пази всичките им дигитални придобивки в безопасност.

Ethereum вероятно е най-амбициозният проект, базиран на блокчейн, до сега.

Платформата е с отворен код и идва със свой компютърен език, който разработчиците могат да използват, за да създават свои собствени програми. Но това което прави Ethereum толкова уникален е създаването на така наречените „интелигентни договори“. Интелигентните контакти се превръщат в компютърен код, който се съхранява и следи от компютърна мрежа. Системата е ефикасна, надеждна, достъпна и може да се използва в множество ситуации и сектори, от финансови до правителствени.
Онлайн пазаруването и социалната търговия са две индустрии, които могат да извлекат множество ползи от прилагането на блокчейн технология. Пазарът за онлайн търговия е достигнал над 2.3 трилиона щатски долара през изминалата 2018 година и изглежда, че ще продължава да расте. Търговските бизнеси винаги търсят начини да се развиват и разрастват и е ясно, че чрез използването на потенциала на блокчейн технологиите, начинът по който пазаруваме, ще се промени завинаги.

Откритост на услугите вероятно е едно от нещата, с които блокчейн е най-известна.

Не е изненадващо, че голяма част от платформите, базирани на технологията, се опитват да поправят отношенията между консуматори и търговци и да изградят връзка, базиранa на доверие. В свят, в който онлайн пазаруването е захранвано от блокчейн, хората ще могат да проследят цялата история на един продукт, уверявайки се, че това, което купуват е с високо качество и идва от правилното място. Още повече, благодарение на съществуването на интелигентни договори, никога повече няма да се налага на клиентите да се притесняват, че ще закупят повредени или фалшиви стоки.

Най-голямото предизвикателство, свързано с инкорпорирането на криптовалути и блокчейн технологии в която и да е индустрия, са някой от нерешените финансови и правни проблеми. Но множество онлайн платформи са се нагърбили с отговорността да разрешат тези проблеми и са успели да създадат успешни бизнес модели. Например, невъзможността да се използват фиатни пари е огромна част от причината защо масовата публика все още не е приела тази революционна технология. Но платформи, които за направили обмяната между фиатни пари и криптовалути възможно най-лесна и достъпна, успяват да привлекат множество клиенти. Още повече, разработчиците често стимулират хора да използват платформата им и да бъдат активни, като ги награждават с токъни, купони или разни други награди и отстъпки. Целта е да се създаде еко система, която е устойчива на развитие, с лесен за използване интерфейс и открита връзка между клиенти и търговци.

Въпреки проблемите, които могат да дойдат с приемането на криптовалутите, тяхната популярност продължава да расте. Децентрализираната система, която (почти) премахва такси на транзакциите и нуждата за посредници, води до евтини и бързи услуги и множество услуги за всички участващи партии. Изглежда, че е въпрос на време преди да влезем в ерата на един свят, задвижван от блокчейн технологията.

Вече има десетки онлайн магазини в България, които работят с крипто валути и приемат такъв вид плащания. Например, ако искате да добавите такъв платежен метод във вашия онлайн магазин, добър вариант за ползване е Coinbase. Coinbase е платформа за търговия с крипто валути, но създателите ѝ предлагат допълнителни модули за онлайн магазини, които можете да инсталирате във вашия онлайн магазин и по този начин да започнете да приемате плащания с едни от най-разпространените криптовалути Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash. Повече информация може да намерите тук.

От гледна точка на сигурност Coinbase е сравнително безопасна система и в същото време интеграцията на платежен метод е сравнително бърз процес, като успешно сме я прилагали в няколко проекта.

statiq-blockchain-1

Друга система, която може да използвате, за вашия онлайн магазин е Coin Payments. Тя предлага значително по-голям набор от криптовалути, които може да използвате във вашия онлайн магазин, но интеграцията отнема повече време за настройка.

Друг вариант за интегриране на крипто валутите в електронната търговия е Smart-Contract. В буквален превод, това означава „Умен договор“ и е точно това. Това е договор между две страни, чрез който можете да обменяте всичко, което се сетите – продукти, услуги, движимо и недвижимо имущество, пари и т.н. При Smart-Contract посредникът между двете страни се изключва напълно, но това не го прави по-малко сигурен. Този вид договори са написанисани на специален програмен език – Solidity, и в тях се описват всички действия, права, задължения и евентуални санкции при нарушение на договора на двете страни. След като Smart-Contact-ът е готов, се качва онлайн, което гарантира пълна прозрачност на договорните отношения.

Макар този вид договори, създадени на програмен език, да звучат като нещо ново, те са създадени още през 1994 година от Ник Сзабо, юрист и криптограф. Сзабо стига до заключението, че децентрализацията може в пълна сила да се приложи в договорните отношения. Така не само че процесът се опростява, но и самите договори могат да бъдат конвертирани в компютърен код и съхранени в мрежата, която работи с блокчейн. Така си печелят и другото популярно име – блокчейн договори.

Като пример за Smart-Contract можем да дадем произволен футболен залог.

Всеки участник може да залага определена сума на избран от него резултат на футболен мач. Залозите се правят преди началото на футболната срещата и след като се направи залог, парите стоят „заключени“ до края на срещата. След като свърши футболната среща, блокчейн договора автоматично получава информация за резултата и изчислява автоматично кой е победителят от участниците. След това му изплаща парите, които са събрани от другите участвали в залога.

При този случай, няма никакво централно място, от което можете да вземете парите си. Никой не може да откаже изплащането на печалбата, както и да промени клаузите по генерирания договор.
За да се ползват в онлайн магазин, Smart-Contact-ите се генерират след натискането на „Съгласен съм с общите условия“ при потвърждаването на вашата поръчка. Което означава, че е добре да прочетете Общите условия, без значение колко дълги могат да бъдат те.

Ако решите да работите с този вид умни договори, трябва да сте изключително внимателни относно тяхното качване онлайн и съхранение. Когато качвате блокчейн договорите във верига, самата верига не позволява изтриването на информация. Това означава, че качвате лични данни на вашите клиенти на място, от което не могат да бъдат заличени. Това не само е некоректно от ваша страна, но могат и да ви осъдят, така че помислете внимателно преди да предприемете такива действия.

Надяваме се, че тази информация ви е била полезна или поне ви е разяснила как се осъществяват част от плащанията чрез крипто валути в онлайн магазините. Ако имате нужда от помощ при интегриране на платежен метод с криптовалути, може да се свържете с нас. Ще се радваме, ако ни споделите вашия опит с крипто валутите или ни зададете въпроси в коментари под статията.