BizzIT- първата благотворителна IT конференция

Bizzit-conference-23-01-2015 (8)

На 23 Януари в София се проведе първата по рода си благотворителна IT конференция BizzIT, на която Tendrik беше спонсор. Събитието събра повече от 400 души, които се запознаха с новостите в света на информационните технологии и възможностите за развитие в IT сектора. Нашият екип предостави възможност на участниците в конференцията да се запознаят с дейността ни, както и да участват в интересната игра, която бяхме подготвили.

Всички организатори, участници, спонсори,партньoри и лектори бяха обединени от една обща кауза –  да помогнат на Любчо, който се бори с детска церебрална парализа.

По време на  събитието имаше дарителска кутия, както и благотворителен базар. Всички средства от тях, заедно със събраните билети ще бъдат дарени за лечението на Любомир.

„Бизнесът трябва да е социално отговорен. В нашите ръце е промяната, която искаме да видим в обществото.“

Петър Дяксов
Управител на Tendrik

С това мото екипът ни стартира новата 2016 година. Tendrik ще продължава да подкрепя каузи като тази, за да живеем в едно по-добро общество.

А какво научихме по време на конференцията?

 

Bizzit-conference-23-01-2015 (9)

 Лекторите на BizzIT са едни от най-изявените професионалисти и реализирали се хора в бизнеса и IT сферата, а темите, които бяха подготвили обхващат най-важните аспекти от нея.

 Саша Безуханова посочи много български компании, които вече са признати на световната сцена. Сподели, че живеем в отворено и демократично общество. Изпращането на информация се случва в реално време и тя се превръща в най-ценната валута в момента. Наличието на отворените данни дава възможност за прозрачност, колаборация и подпомагане на проекти със социално и глобално значение.

На въпрос от публиката: “Кога е най-добре да стартирате”, Крис Георгиев сподели: “Аз препоръчвам да е когато сте в университета”. Там ще имате достъп до потенциални съмишленици и знания. След което показа много успели хора, които са прекъснали своето образование в университета, като Марк Зукърбърг, Елън Де Дженерис, Опра Уинфри, Стийв Джобс. Да те са прекъснали, но са успели да се реализират с това, което им доставя удоволствие. Именно това е страхотното на предприемачеството!

Невен Дилков направи по-различен формат лекция. Накара посетителите да се замислят над това какви свои потребности имат и кои потребности биха могли да задоволят на хората около тях. Всъщност това е в основата на стартирането на собствен бизнес – как можеш да си полезен на останалите и от това да правиш пари. Сподели, че всяко начало е трудно, но след известно време започваш да виждаш голямата картина. За любителите на книгите препоръча произведения на: Jack Welch, Jim Collins, Edward de Bono и др.

Михаил Иринчев ни насърчи винаги да продължаваме напред и да не се спираме. “Върхът не съществува! Старайте се да бъдете добри програмисти, но не се заблуждавайте нито за миг, че сте достигнали върха – той не съществува, съществува само пътят към него”.

Любомир Русанов направи връзка между програмирането и управлението на персонала. Не е тайна, че именно екипът прави една компания наистина успешна. Ако се научите правилно да планирате, да видите къде нещо не върви и да се намесите когато трябва е голямо богатство, а за радост може да се научите.

Генералният мениджър на Viber за централна и източна Европа Атанас Райков сподели, че има смисъл в това да отстоявате своята позиция в името на компанията. Той сподели, че 8 месеца се е борил с ръководството на един от най-големите телекоми у нас за отпадането на задължаваща клауза от договорите с абонатите. След отпадането й интересът към телекомка е нарастнал и дори абонатите са се увеличили.

“Информационните технологии са бъдещето, към което трябва да се стремим” – това каза Георги Прусиийки, който сподели своя опит за това как е видял, че в по-малките градове на България малко се говори за тази бурна индустрия и всъщност хората не са запознати с възможностите й. Именно това го накарало да стартира първата ИТ академия в Плевен, която до момента е обучила около 50 човека – голяма част от които вече работят в сферата.

След него на сцената още веднъж се качи Крис Георгиев в компанията на Стоян Ангелов и Стефан Ганчев. Тяхната панелна дискусия наблегна на това, че трябва да действаме. „В момента по света поне още 10 човека си мислят за Вашата идея. Този, който я реализира първи печели.” На въпрос от публиката: „Кое е по-добре да самофинансираме компанията или да търсим инвеститор?”, панелистите се обединиха около съвета, че т.нар. bootstraping е добро начало и може да те научи на много, но когато стигнеш до момента клиентите да са много и трябва да скалираш бизнеса – самофинансирането не е достатъчно. Също така наблегнаха, че инвеститорите първо питат как са се запознали основателите на фирмата и до колко всеки от тях е отдаден на идеята/бизнеса.

За финал организаторите от Уебрика и Startup Masters бяха запазили лекцията на Туньо Зафер – съосновател на една от най-динамичните облачни услуги за съхранение на файлове. Той сподели, че много хора в началото са му казали: „Това няма да стане! Как ще се борите с гиганти като Google, Dropbox и други?” . Именно тези думи го насърчили да се труди още по-усърдно и упорито да предложи своя продукт на света. „Това което Ви отличава от останалите е Вашият коз. И се постарайте да е добър!”.

Кристина Илиева – още един съорганизатор и двигател на благотворителната инициатива сподели: “Изключително много се радвам, че много млади хора също като Любчо дойдоха днес да чуят страхотните лектори! Бяхме обявили, че събраните средства от билети отиват за лечението на Любчо, но не предполагахме, че ще съберем толкова допълнителни средства с благотворителния базар и кутията за дарения. Това показва, че в хората все още е останала частичка добрина и желание за взаимопомощ”.

Всеки, който желае да помогне на Любчо може да го направи, като направи дарение по сметка:
Банка: Райфайзенбанк
IBAN: BG25RZBB91551000646190
BIC: RZBBBGS
Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков
Или чрез Pay Pal превод към акаунт с e-mail: [email protected]

“Това няма да бъде последното BizzIT събитие” – с тези думи организаторите дават заявка за нови приключения в сферата на информационните технологии и бъдещето на младите и любопитни хора, желаещи по-добър стандарт на живот.