5 идеи как да подобрите екипната работа в офиса

tendrik-banner-blogpost-12-05-1

 

Работата в екип често може да бъде предизвикателна. Все пак в един офис са събрани множество различни хора, всеки със своя характер, окачвания и поведение. Затова, в повечето случаи, конфликтите и неразбирателствата не са изключение.

Те обаче са сериозна пречка за нормалното протичане на работния процес, а от там и за цялостната продуктивност на екипа. Няма нужда да обясняваме, че ако това продължи дълго време, рискувате да натрупате сериозни загуби, било то на клиенти или финансови средства. За да не попадате в подобна ситуация, в тази статия сме обобщили 5 идеи как да подобрите екипната работа в офиса, които сме уверени, че работят. Вижте кои са те:

       1. Подобрете комуникацията

Една от основните причини за напрежение на работното място, обикновено е свързана с липсата на добра комуникация между отделните членове на екипа. Основна задача на ръководителите е да установят ред и да създадат подходящи правила и канали за комуникация. Това значително ще подобри разбирателството в екипа и ще помогне за синхронизирането на задачите.

Сред важните неща, които трябва да уточните са към кого служителите от различно ниво трябва да се обърнат при възникнал проблем. Също така, къде и как се обсъждат работните задачи. Вече има множество софтуерни решения, които позволяват служителите да общуват помежду си и да менажират един или няколко проекта едновременно. Подобен софтуер е повече от необходимост, когато  екипът ви е по-голям.

2. Изградете общи ценности и правила

Екипите, които споделят общи ценности, успяват да се сработят много по-добре. Затова една идея, върху която може да помислите, е да съберете служителите си и заедно да решите какви са вашите ценности като екип. Също така обсъдете и правила, които е важно всички да спазват.

Включете неща като открита комуникация, възможност всички да бъдат инициативни и да предлагат идеи, взаимно уважение, стриктно спазване на крайните срокове, иновативност и т.н. Това ще помогне всички да мислите и действате в една посока, като добре смазана машина.

3. Изградете удобно офис пространство, поощряващо креативността

Офис пространството е важен фактор, който може да помогне за по-добрата работа в екип. Важно е всеки служител да има свое собствено работно място, което да му бъде комфортно. Но също толкова важно е да изградите зони в офиса, където колегите Ви могат да обсъждат и работят по общи проекти.

В зависимост от площта, с която разполагате, може да помислите за разнообразни варианти. Добре е да им дадете свобода да творят, така че пособия като голяма бяла дъска, цветни маркери, меки килими и пуфове за сядане са  отлично решение.

4. Обядвайте заедно

Един от любимите ритуали в нашия екип е да прекарваме обедните почивки заедно, докато се наслаждаваме на вкусно хапване и приятни разговори. Общуването извън работния процес помага да служителите да се опознаят по-добре, да научат повече един за друг и да изградят приятелски отношения. Всичко това ще им помогне и да работят по-добре заедно.

Опитайте и вие и ще забележите, че това помага за сплотяване на екипа. Може да направите тематични дни, в които да похапвате различен тип храна – китайско, мексиканско, пица и т.н. Ако готвенето не ви е страст, тогава може да поръчате лесно храна за офиса от foodpanda.

Всякакъв тип извънработни занимания всъщност са полезни – може да организирате общи тренировки, които ще ви ободрят и ще ви помогнат да бъдете по-продуктивни. Не забравяйте и за забавленията – измислете интересни игри, в които всички могат да се включват и които ще помогнат на колегите да научат нови неща едни за други.

5. Фокусирайте се върху силните страни на всеки служител

Всеки, дори и най-опитният служител, има своите слаби страни. Да се  фокусирате единствено върху тях и постоянно да търсите грешките на другите, няма да ви бъде от полза. Вместо това, изградете такъв модел на работа, в който всеки член на екипа да компенсира пропуските на друг свой колега. От една страна, това ще помогне на вашия тийм да се справя ефективно и в срок с поставените задачи. От друга страна, това ще изгради една среда на подкрепа, където всеки ще може да се обърне за помощ към другия и да надгради уменията си.