20 сайта за безплатни стокови изображения, без които не можем

безплатни изображения

Както знаем, перфектното изображение е съществена част от всяко съдържание, представено в интернет. Откриването на перфектната снимка/картинка обаче невинаги е лесно начинание.

Затова решихме да споделим част от източниците, които ние използваме. В тази статия сме събрали част от уебсайтовете, които предоставят безплатни снимки и които са проверени и често използвани и от нас. Разбира се, невинаги е възможно да използваме стокова снимка за нашето съдържание, но доста често (поради голямото им разнообразие) тези уебсайтове се оказват изключително полезни. Преди да ви предоставим този богат ресурс с изображения, които можете да ползвате за своя проект/бизнес – било то блог, онлайн магазин, публикации в социални мрежи и т.н, ще направим една важна и полезна вметка.

Голяма част от качените в мрежата изображения имат различни лицензи и правила за използване. Ако искаме да сме коректни, трябва да се съобразим с изискванията на автора/уебсайта. (Честно казано, тук говорим за повече от коректност. От морална, а и легална гледна точка, неправителната употреба на дадено изображение и неуважението към нечии авторски труд, ще ни донесе само негативни последици.)

Преди да продължим към списъка ще споделим кои са най-разпространените лицензи и какво означават те.

PD (public domain) – публично достояние. Тоест тук няма никакви ограничения и може да използвате изображението както прецените.

CC (creative commons) – най-кратко „някои права са запазени“. КК дава възможност на потребителите свободно да копират, споделят, разпространяват, представят публично или използват по друг начин произведението с некомерсиална цел. Някои от разновидностите на КК позволяват и свободното комерсиално използване. Различните видове криейтив комънс включват: CC0, CC-BY, BY-SA, BY-NC, BY-ND, BY-NC-SA, BY-NC-ND.

криейтив комънс

Дойде ред и на самия списък:

1. Yeah!Stock Photos

Сайтът е създаден с цел да предостави висококачествено съдържание абсолютно безплатно. Те вярват, че най-хубавите неща в живота е редно да бъдат безплатни, затова и предлагат само снимки от високо качество и резолюция без никакви уговорки. Разнообразието не е толкова голямо (макар че сайтът се обновява с ново съдържание периодично), но намерите ли вашето изображение там, можете да сте спокойни и да го използвате както прецените и за каквото прецените.

yeah-stock-photos

2. Unsplash

Unsplash е едно от най-известните места за тази цел. Представящ наистина качествени снимки, в него можете намерите голямо разнообразие огромни по размер, спиращи дъха фотографии. В него няма да намерите фалшиви и клиширани пози, а само реални снимки, правени от наистина добри фотографи. На всеки 10 дни се добавят 10 нови красиви изображения и всички са отново напълно свободни за използване.

unsplash

3. Pexels CC0

Добре подбрани изображения с висока резолюция и огромно разнообразие. Pexels добавя по 30 нови изображения към своята колекция всяка седмица.

pexels

4. Free Range Stock

Напълно безплатна платформа за обмен на качествени снимкови материали. Единственото условие е да имате регистрация, но това ще бъде отплатено с прекарасни материали след това.

free range stock

5. Get RefeTumblr

Място, където всеки (имащ желание) може да споделя реални снимки от ежедневието си и да сваля наличните на уебсайта.

tumblr

6. Public Domain Pictures

Съдържа хиляди фотографи с различно качество, които са напълно свободни за ползване.

public domain pictures

7. Re:splashed

Свежо място с удивителен арсенал. Хиляди изображение с високо качество, напълно свободни за ползване.

resplashed

8. Pixabay CC0

Pixabay предлага богато разнообразие от свободни и интересни изображения и видео. Заслужава си да се разгледа и изборът на редактора.

pixabay

9. Free Images Red CC0

Снимки и векторни изображения в много различни категории показват отдадеността на сайта да намерим конкретно това, което търсим.

free images red

10. Jaymantri CC0

Страхотни изображения, които можем да използваме както искаме или да редактираме, за да създадем наистина перфектната собствена магична снимка.

jaymantri

11. SplitShire

Създаден специално за ви предостави нужните снимки за комерсиални цели.

splitshire

12. GRATISOGRAPHY

Уебсайтът е събрал в себе си удивителни изображения, чакащи да бъдат грабнати. Всички снимки са дело на фотографа Райън Макгуаяр и са свободни за използване.

gratisography

13. Visual Hunt CC0

Решили да се впуснем в лова на страхотни изображения, тук ще намерим няколкостотин хиляди страхотни изображения, напълно свободни за ползване.

visual hunt

14. Public Domain Archive

Публична библиотека, подхранваща креативността ви както с модерна, така и с винтидж фотография.

public domain archive

15. LifeOfPix

Безплатни снимки и гифчета с висока резолюция. Главозамайващите фотографии и спиращите дъха гледки ще ви помогнат във вашето търсене и лесно ще откриете това, което ви е нужно. Сайтът включва и категория „Фотограф на седмицата“.

life of pix

16. RealisticShots

Както си личи и от името, този сайт предлага реалистични непресторени снимки от нашето ежедневие. Те са безплатни за комерсиални и некомерсиални цели, а всяка седмица се добавят по 7 нови изображения към архива на уебсайта. Единственият недостатък е, че често предоставените снимки не са с много висока резолюция.

realistic shots

17. MMTStock CC0

Освен страхотният архив от невероятни фотографии, подходящи за различни цели (и обновяващ се всяка седмица), те си имат и блог, който предлага полезно и интресно съдържание.

mmt stock

18. NegativeSpace CC0

Страхотни снимки с висока резолюция за абсолютно свободно използване.

negative space

19. RAUMROT CC0

Още една плаформа, предлагаща изобилие от висококачествени снимки и картинки.

raumrot

20. TheStocks

Оставихме най-хубавото за накрая. Тази платформа обединява едни от най-качествените източници за безплатни фотографии. В TheStocks са събрани сайтове за висококачествени фотографии, които без съмнение ще ви бъдат полезни – за вашите проекти, за вашия бизнес, за некомерсиални занимания и всичко друго, за което може да се сетите.

the stocks

 

БОНУС: Death to Stock Photos

След като се абонирате, ще получава ежемесечна селекция от страхотни висококачествени снимки направо в имейла си без допълнителни усилия или спам!

death to stock

 

 

P.S. Търсачката на Криейтив Комънсhttp://search.creativecommons.org/, също е доста полезно място, когато търсите изображения в интернет.

 

Надяваме се сме ви били полезни. Ще се радваме да споделите кое е вашето любимо място за изображения в интернет и да допълните списъка със свое предложение.