Видеото е неоспорим маркетингов инструмент. Чрез него можете да въздействате на своите клиенти на много различни нива, които обикновеното съдържание не би могло да достигне; можете да покажете човешкото лице зад вашия бранд, но още по-важно - човешкото отношение.

Ако искате вашите клиенти да се влюбят във вас, във вашата кауза или бизнес – споделете им видео!

Какво представлява видео маркетингът?

Използването на видео във вашата комуникационна стратегия с цел промотиране на вашия бранд се нарича маркетинг чрез видео. Видео маркетингът е един от инструментите, които най-силно привличат вниманието на потребителите. Когато гледаме видео, ние се потапяме напълно в съдържанието, което образува неизменна връзка между нас и екрана. Ако искате потребителите ви да се „свържат“ по-лесно с вашия бранд, то това трябва да стане чрез видео съдържание. Това е така, защото за нас е много по-лесно да се свържем емоционално с нещо, което виждаме в дадено видео, отколкото с нещо, за което четем в статия. Според Online Publishers Association, 80% от хората си спомнят напълно видео реклама, която са гледали в последните 30 дни. Дори само този резултат, съчетан с впечатляващата статистика от изследване на ComScore, че 64% от хората са по-склонни да си купят продукт или да използват услуга след гледане на видео по темата, говорят достатъчно за силата на видео маркетинга.

Видео съдържанието е важно за бизнеса

Видеото е бъдещето на маркетинга чрез съдържание. 2016-та година е наречена „Годината на видео маркетинга“ – бизнесите продължават да измислят нови и иновативни начини да използват този медиум, за да достигнат до своята клиентска ниша.  Дали ще е в YouTube, Instagram или интегрирано при вашето съдържание, видеото (според изследване на Usurv) е най-лесният начин да ангажирате и накарате потребителите да взаимодействат с вас. Потребителите са 39% по-склонни да споделят видео съдържание, отколкото текстовото такова. Вероятността да коментират това видео се увеличава с 36% и има 56% то да получи заветния “like”. YouTube към момента е втората най-голяма търсачка в света, като всеки месец той получава повече от един милиард уникални посетителя всеки месец – това е повече от всеки друг маркетингов канал (с изключение на Facebook).

До преди години никой не отдаваше значението на силата и мощта на видео маркетинга, които заслужава. Това обаче се променя стремглаво с всяка изминала секунда. Към края на 2017 година се смята, че видеото ще е причината за приблизително 69% от цялостния потребителски трафик.

infografika-bg-video-marketing

Защо видео маркетингът трябва да бъде част от маркетинг стратегията на даден бизнес

Ето няколко причини защо видео маркетингът е толкова важен за развитието на бизнеса и защо трябва да представлява главна роля в следващата ви маркетингова стратегия.

 • Подобрено SEO представяне – Google обожава видео съдържанието. Според ComScore добавянето на видео към вашия уебсайт увеличава шансовете му за първа страница на търсачката с 53 пъти.
 • Достъпност – Докато преди за да създадеш видео се изискваше огромна инвестиция, сега продукцията на видео съдържание е много по-достъпна. Много компании предлагат „човешки“ цени за такава услуга, а и при наличието на подходяща техника и свободно време, можете сами да изработвате видеата си.
 • По-добра емоционална връзка – Няма да се уморим да го повтаряме! Видеото е най-силният и подходящ инструмент в момента, чрез който да предизвикаме емоционална реакция.
 • Повече конверсии – 71% от маркетолозите твърдят, че видеото се представя в пъти по-добре при воденето на потребителски конверсии, отколкото всяко друго тяхно съдържание.

Добавената стойност на видеото

Видео споделянето пресъздава емоция, с която докосвате сърцата на потребителите.

Нека върнем лентата назад – никой не подозираше, че до 10 години големите компании ще имат екипи отговорни единствено и само за социалните мрежи. Да, но в момента точно тези кадри са най-ценените. Ако следваме тенденцията, въпрос на време е екипите, отговорни за видео маркетинга, да се превърнат в съществено звено за всяка фирма.

Инвестирането в бъдещето на вашия бизнес е основна задача, за да успее той да се развива. Масовият пазар е вече дигитализиран, като всеки ден излизат нови актуализации. Това, което липсва на онлайн бизнесите, е физическият контакт – досег до  продуктите, фирмата, хората. Представянето на видео съдържание на вашите клиенти скъсява “интернет“ дистанцията помежду ви. Постоянното публикуване на видео изгражда ангажираност на клиентите към бизнеса и интерес към предлаганата добавена стойност. Тогава създавате емоционалната обвързаност.

С помощта на видео маркетинга имате възможност по атрактивен начин:

 • Да провокирате разговори с вашите потенциални клиенти и да стартирате дискусия, която да e обвързана с вашия бизнес;
 • Да ги забавлявате;
 • Да ги образовате чрез представена интересна информация свързана с вашата дейност;
 • Да им покажете кои сте и какво правите – например интервю с мениджъра или персонала на фирмата;
 • Да ги предизвикате да говорят за вас, да ви споменат в публикации или коментари.

Как Tendrik може да помогне на вашия бизнес

Видеото е неоспорим маркетингов инструмент. То привлича вниманието на клиентите ви, създава връзка с точните потребители, води до силно съпреживяване и ангажираност, засилва онлайн присъствието на бизнеса ви. Така показвате човешкото лице на бизнеса си и изграждате доверие.    

Това, което Tendrik ви предлага, са набор от последователно свързани услуги за изграждането на вашия авторитет чрез видеа:

 • Създаване на рекламна „шапка“ с логото на фирмата;
 • Доставяне на нужната техника за заснемането на видео, както и екип;
 • Селектиране на релевантни идеи за видео, свързано с вашия бизнес и изготвяне на сценарий;
 • Цялостно статично заснемане (с или без актьори);
 • Обработка на видео;
 • Създаване на профили в YouTube, VIMEO, VBOX7 - Tendrik ще ги създаде, създавайки нужните изображения и кратки описателни текстове (до 150 думи);
 • Публикуване и промотиране на видеата в сайтовете за видео споделяне.

Видео маркетингът е маркетингов инструмент, който трябва да бъде управляван правилно. Ако заложите на него като част от вашата комуникационна стратегия, ще отбележите значителен ръст в доверието към вас и вашия бранд. Ето защо планирането на правилните стъпки и анализът на реакциите на вашите клиенти са толкова важни. Изпълнението на този процес обаче ще бъде напълно успешен с вашата помощ – за формулирането ни на идеи ще ни е нужна информация за фирмената ви история и особеностите на вашата пазарна ниша. Останалото е “креативна магия“.

След създаването на уникално видео съдържание следва промотирането му в социалните медии. Именно социалните мрежи остават най-ефективният канал за директна комуникация между вас и вашите клиенти. За да се повиши популярността на бранда и ангажираността на вашите потребители, най-сигурната стъпка, която може да предприемете, е да комбинирате видео маркетинга с маркетинг в социалните мрежи. Например Facebook възпроизвежда видеата, качени в мрежата си, което е един от многото плюсове на “синята“ мрежа.

С наша помощ планирането и управлението на каналите ви в социалните медии, в комбинация с таргетирано видео съдържание, ще изгради желаната положителна репутация на вашия бранд и бизнес в дигиталния свят.

Ако услугите ни представляват интерес на ваши бизнес, ще се радваме да откликнем на вашето запитване.