Как говори интернет? Гласът на чат ботовете

chat bot tendrik

Как говори интернет? Гласът на чат ботовете – новото течение в дигиталния маркетинг

Чат ботовете бавно, но упорито се превръщат в неизменен помощник на всеки един електронен бизнес. „Гласът“ на интернет започва поетапно да помага на служителите, които са ангажирани с обслужването на клиенти и превръща работата им в по-леко и приятно занимание. А какво всъщност е чат ботът? Това е специален софтуер, с предварително зададени команди, който се активира през чат интерфейс. Създаден е с цел да взаимодейства с настоящи и потенциални клиенти на дадена компания, улеснявайки работата на отдела „Обслужване на клиенти“.

Макар през последната година и половина и да се коментира, че това са първите електронни служители, всъщност всички ние сме се сблъсквали с тях много преди Facebook да въведе своя чат бот. На всеки от нас се е случвало да позвъни в държавна, банкова или частна институция, а на обаждането да отговори електронен запис. Практически, това също са ботове, чиято цел е да оптимизират работата на дадена компания.

Много от дигиталните маркетолози са категорични в мнението си, че

чат ботовете имат както потенциала, така и реалната възможност да увеличат броя на продуктите,

които са добавени в кошницата на даден онлайн магазин. От друга страна, първите клиенти, които се докоснаха до новата функция и комуникираха с чат бот, останаха доволни от спестяването на време, избягвайки чакането на телефона или онлайн отговор от реален служител в дадена компания.

С навлизането на електронната търговия е съвсем очаквано дигиталните помощници значително да увеличат броя си. В световен мащаб, специалистите коментират, че пикът на дигиталните приложния е отминал. Големите американски компании усетиха истински трус през пролетта и началото на лятото миналата година, когато над 20% от потребителите не бяха изтеглили нито едно мобилно приложение, заради пренасищането на пазара. От друга страна, макар в по света това вече да е добре позната практика, у нас броят на компаниите, които ползват чат ботове все още е сравнително малък. Още по-малко са дигиталните компании, които създават чат ботове за своите клиенти.

chat-bots-blog-post-tendrik-02-bg (1)

Чат ботовете стават предпочитан похват, който се ползва онлайн не само за персонални онлайн магазини, но за Facebook страници, рекламни кампании и прочее начини, с които можете да влезете в пряка комуникация със своите реални или потенциални клиенти. С навлизането на Facebook massager рекламите, се отбеляза невероятна ангажираност от страна на потребителите, получили съобщение именно през чат бот. 95% от хората отварят рекламното съобщение, за да го прочетат, а реализираните кликове върху него варират между 20% и 35%, което е изключително добър резултат. В България, модерната вълна на чат ботовете все още не е връхлетяла бизнесите, така че ако искате да бъдете едни от първите, които да се възползват от добрите резултати, сега е правилния момент да го направите.

Все повече бизнеси прибягват именно до тях – нашите онлайн приятели, ботовете. Дали ще ви консултират в онлайн магазин за мебели, ще ви препоръчват нови продукти или деликатно ще ви поканят да вземете участие в игра или проучване – приложените им е изключително широко. Достатъчно е само да развихрите въображението си, да направите предварителните настройки и всичко е готово.

Когато се заговори за бъдещето на чат ботовете, мненията са много различни и противоречиви.

Имайки предвид примерите, които се появяват в онлайн пространството, сблъсъкът на нагласи е напълно очакван. Чат ботът на Twitter, например, бе научен на доста неприлични изрази. От друга страна – бот, ползван от компания за производство и разпространение на матраци и възглавници, се превърна един от най-добрите приятели на хората, страдащи от безсъние. Вторият пример оказа доста благоприятно влияние върху броя на продажбите, особено в малките часове на нощта.

Все пак маркетолозите са категорични, че чат ботовете никога няма да изместят напълно комуникацията с реален човек. В не особено далечно бъдеще се очаква чат ботовете да намират решение на специфични проблеми и да отговарят на запитванията на клиенти, но няма да заменят мобилните приложения или имейл комуникацията.

Ако имате нужда от помощ при планирането на вашата дигитална маркетингова стратегия или искате да изпробвате функционалностите на чат ботовете – уеб агенция Tendrik може да ви помогне, за да бъдете винаги в крак с времето и да се радвате на възможно най-добри резултати от собствения си бизмес.