Как да запазите батерията на своя смартфон в добро състояние?

pexels-tyler-lastovich-719399

Батерията на вашия смартфон е ключов компонент, който захранва вашето устройство, но също така има тенденцията да се влошава с времето. Въпреки че това е неизбежно, има стъпки, които можете да предприемете, за да удължите здравето ѝ и да осигурите оптимална работа. В този материал ще се запознаете с 5 съвета, които ще ви помогнат да се грижите за батерията на вашия смартфон.

Внимавайте с начина на зареждане

Когато става въпрос за удължаване на живота на батерията на вашето устройство, е важно да обърнете внимание на навиците си за зареждане. Всеки път, когато зареждате батерията си от нула до 100%, се отчита като цикъл на зареждане, което допринася за износването на батерията с течение на времето. Производителите изчисляват, че състоянието на стандартна батерия ще намалее с около 20% след 400 цикъла на зареждане, въпреки че честата употреба или интензивното допълване могат да доведат до по-бързо влошаване.

За да помогнете за запазване на продължителността на живота на батерията, най-добре е да избягвате нейното пълно изтощаване и зареждане, доколкото е възможно. Вместо това се стремете да поддържате нивото ѝ между 20% и 80%, когато можете. Това може да ви помогне да извлечете максимума от батерията в дългосрочен план.

Внимателно използвайте функцията “Бързо зареждане”

Въпреки че бързото зареждане може да изглежда удобна опция, то може да навреди на състоянието на батерията. Причината е, че при бързото зареждане се отделя повече топлина, която може значително да ускори разрушаването на батерията. Винаги е препоръчително да използвате обикновено зарядно, когато е възможно, и да запазите бързото зареждане за ситуации, когато трябва да заредите батерията наистина бързо. Този подход ще ви помогне да предотвратите дългосрочно увреждане на батерията и да я запазите в добро състояние за по-дълго време.

Избягвайте екстремни температури

Защитете батерията на смартфона си, като избягвате екстремни температури. Както прегряването, така и преохлаждането могат да повредят батерията ви. Прекомерната топлина може да натовари батерията, докато екстремното застудяване може да доведе до временна загуба на капацитет. Уверете се, че избягвате да излагате телефона си на пряка слънчева светлина за продължителни периоди от време или да го оставяте в гореща среда. Също така се въздържайте да излагате устройството си на ниски температури, като например да го оставяте в автомобила си при по-студено време. 

Не залагайте на режима за пестене на батерия

Режимите за пестене на батерията или за ниска консумация на енергия са спасителни, когато батерията на телефона ви е изтощена. Но знаете ли, че постоянното включване на тези режими всъщност може да навреди на  състоянието на батерията на телефона ви? Като ограничават производителността и използването на батерията, което може да не е необходимо за ежедневна употреба, тези режими могат да повлияят на цялостната работа на смартфона ви. Затова е най-добре да ги активирате само когато наистина трябва да пестите от капацитета на батерията. 

Поддържайте нивото на батерията

За да поддържате оптимално състояние на батерията, се препоръчва нивото на батерията да е между 20 и 80%. В идеалния случай се опитайте да го поддържате около 50%, което е най-подходящото ниво за дългосрочен живот на батерията. Важно е да избягвате честото падане на нивото ѝ под 10%, тъй като това може да доведе до натоварване на батерията и да повлияе на цялостния ѝ живот. Ако забележите, че иконата на батерията се оцветява в червено, препоръчваме незабавно да включите устройството си в контакт, за да предотвратите евентуални повреди. Ако често сте в движение, съветваме ви да имате преносима батерия и зарядни устройства за смарт устройства в чантата си, за да поддържате нивото ѝ в препоръчителните норми.

Следвайки тези съвети, можете да оптимизирате здравето и живота на батерията на вашия смартфон. Не забравяйте да обърнете внимание на навиците си за зареждане, да избягвате екстремни температури и да вземате информирани решения относно режимите за бързо зареждане и пестене на енергия. Грижата за вашата батерия ще гарантира, че вашият смартфон ще бъде в добро състояние, когато имате нужда от него.