Най-често използваните WordPress плъгини

wordpress-plugins-00

Една от най-използваните платформи в света – WordPress, предлага изключително удобни и лесни за ползване плъгини. Вижте кои са най-предпочитаните.

Представете си, че купувате чисто нов Volkswagen Passat (или някоя друга готина кола, която наистина бихте искали да имате).

Тя работи перфектно и във вида, в който сте я закупили, но решавате да добавите ксенонови фарове, както и MP3 плейър, навигация и кожени седалки като допълнителен бонус.

А сега пуснете малко музика в колата и се оставете на пътя да ви отведе до безкрайността…ОК, май леко се отклонихме от темата.

Точно като колата в примера по-горе, един сайт на WordPress може да функционира и самостоятелно, но добавяйки плъгини към него, можете да го промените спрямо нуждите си, за да работи, така както искате вие.

При налични над 40 000 WordPress плъгина, е трудно да не се поддадете, досущ като дете в магазин за сладки, и да не инсталирате всички плъгини до един… при това в азбучен ред.

Пък и кой може да ви вини, в крайна сметка искате повече функционалности за уеб сайта си, нали така?

И така, за какво всъщност служат плъгините?

Плъгините спомагат да разширите сайта си или да добавите нови функционалности към него, като съществуват плъгини за почти всичко – от добавяне на бутони за споделяне в социалните мрежи до цялостни решения за онлайн магазини. Ако искате да добавите нова функционалност към сайта си, то има почти 100% шанс вече да съществува плъгин за това или към този момент да е в процес на създаване.

Трябва да си признаем, че при това изобилие от плъгини за WordPress, днес почти всеки би могъл да се нарече нинджа в кодирането!

Всичко звучи много лесно и дори забавно до момента, в който не се изправите пред въпроса: Кой плъгин да използваме? При огромното разнообразие от плъгини, сред които някои по-сигурни и други не до там, истинския въпрос, който трябва да си зададете не е: “Има ли плъгин за това?”, а по-скоро е “Кой плъгин да инсталирам на сайта си?”

Плъгините могат да бъдат изключително полезни, но и лесно можете да прескочите границата на нормалното, сваляйки прекалено много от тях, което потенциално би могло да навреди на уебсайта ви.

Имайте предвид следното ако планирате да се впуснете в маратон по сваляне на плъгини:

  • Инсталирането на прекалено много плъгини би могло да намали скоростта на вашия сайт
  • Някои плъгини биха могли да направят сайта ви уязвим за кибер атаки
  • Инсталирането на прекалено много плъгини, може да срути сайта ви

Ако искате да избегнете горните рискове, се уверете, че:

  • Сваляте само плъгините, от които наистина имате нужда
  • Сваляте плъгини от официалният сайт за целта – wordpress.org
  • Проверявате рейтинга и ревютата преди да свалите поредния плъгин

След като изяснихме какво можете да очаквате при сваляне на плъгини за вашия WordPress сайт и научихте какви са ползите от тях, ето един кратък списък на най-популярните WordPress плъгини и как можете да се възползвате от тях:

wordpress-plugins-01

1.   Yoast SEO

Активни инсталации: 5+ милиона

Рейтинг: 5 от 5

Защо да инсталирате Yoast SEO на вашия уебсайт?

Yoast SEO не е поредния SEO базиран плъгин. Той предлага много от основните неща (свързани с оптимизацията на уебсайта в търсачките), като ”open graph”, мета данни, анализ на страниците и пълен контрол над “breadcrumbs”.

С Yoast SEO можете да се целите в звездите или поне в първа страница с резултатите от търсачките, тъй като плъгина ще се погрижи за следното:

  • Напреднала функционалност за създаване на XML maps, която е само на един клик
  • Избягване на дублирани URL адреси, респективно и наказанията на Google, определяйки признатите URL адреси
  • Темплейти за заглавия и мета тагове за описания с цел по-добро брандиране и постоянство при резултатите в rich snippets

wordpress-plugins-02

2.   WooCommerce

Активни инсталации: 5+ милиона

Рейтинг: 4.5 от 5

Защо да инсталирате WooCommerce на вашия уебсайт?

Ако имате сайт на WordPress и бихте искали да добавите към него опция за онлайн пазаруване, WooCommerce предлага изцяло интегрирано решение за вашия онлайн магазин.

С над 3 милиона активни инсталации, WooCommerce поддържа 30% от всички онлайн магазини, а по-долу са една част от причините това да е така:

  • Супер гъвкав: “Продавате всичко, навсякъде”. Можете да продавате и дигитални услуги и физически продукти, да предлагате продуктови разновидности и дори да продавате афилиейт продукти от други сайтове.
  • Разнообразни начини за разплащане: С плъгина WooCommerce, можете да приемате плащания с всички основни кредитни карти, Paypal, банкови преводи и наложен платеж. Има над 140 регионални платформи за разплащане, които са интегрирани с WooCommerce, сред които са Stripe, Authorize.net и Amazon Payments.
  • Пълен контрол: Можете да създавате неограничен брой клиентски акаунти, да променяте настройки, да добавяте и премахвате разширения, да правите промени по дизайна и много други..
  • “Създаден, за да улесни софтуер разработчиците”: С мощната си структура, този плъгин може да се интегрира с всякакъв вид услуга и да предостави достъп до онлайн магазина ви по всяко време и от всяко устройство.

wordpress-plugins-03

3.   Akismet Antispam

Активни инсталации: 5+ милиона

Рейтинг: 5 от 5

Защо да инсталирате Akismet Antispam на вашия уебсайт?

С над 5 милиона активни инсталации, определено има причина толкова много собственици на уебсайтове да разчитат на този анти-спам плъгин. Akismet проверява секцията с коментари и контактните форми, за да предпази сайта ви от публикуване на зловредно съдържание.

Можете да се сбогувате с досадния спам запълващ сайта ви, тъй като този плъгин ще:

  • Филтрира всички коментари, които звучат като спам във вашия сайт
  • Показва URL адресите в секцията с коментари, за да разкрие съществуването на зловредни линкове (ако има такива)
  • Поддържа история на филтрираните молби за коментар, с цел модераторите на сайта да могат да проверяват кои коментари са одобрени от модератори и кои не.

wordpress-plugins-04

4.   Google Analytics for WordPress на Monster Insights

Активни инсталации: 1+ милиона

Рейтинг: 4 от 5

Защо да инсталирате Google Analytics for WordPress на вашия уебсайт?

Google Analytics на Monster Insights е удобно решение, за да получите достъп, който е на един клик разстояние от данните за аудиторията на вашия сайт. С нас един милион активни инсталации, този плъгин свързва вашия сайт с платформата Google Analytics и ви предоставя данните, от които се нуждаете за един по-задълбочен анализ на посетителите на вашия сайт.

Това са само част от функционалностите, които предлага Google Analytics for WordPress:

  • Бърза и лесна първоначална настройка
  • Достъп до вашия Google Analytics панел, включително и данни в реално време
  • Универсално проследяване (Universal tracking)

wordpress-plugins-05

5.   W3 total cache

Активни инсталации: 1+ милиона

Рейтинг: 4.5 от 5

Защо да инсталирате W3 total cache на вашия уебсайт?

Няма нищо по-неприятно от бавнозареждащия уебсайт. В интерес на истината, ако отваряме уебсайт, който е нов за нас и му отнеме повече от 3 секунди да зареди, просто сме “аут”. W3 total cache е плъгина, който трябва да инсталирате, за да не ви се налага повече да се тревожите за бавното зареждане на сайта ви.

Този плъгин се препоръчва и от разработчици на софтуер и от компании като един лесен начин да подобрите оптимизацията на сайта ви в търсачките и неговото цялостно представяне.

Ето и някои от предимствата на W3 total cache:

  • 10 пъти по-добро представяне на сайта ви – ще получите отлична оценка в WebPagetest и значително увеличение на скоростта на сайта ви.
  • Повишаване на скоростта на зареждане на сайта ви
  • По-добър Google ранкинг на страницата с резултати от търсенето (SERP) и много други

wordpress-plugins-06

6.   WP Forms

Активни инсталации: 900 000+

Рейтинг:: 5 от 5

Защо да инсталирате WP Forms на вашия уебсайт?

Ако това да свалите WP Forms не ви накара да се почувствате като софтуер разработчик, то не знаем какво друго би могло. Contact Form на WP Forms ще ви помогне визуално да създадете красиви форми за контакт, форми за абониране, форми за разплащане и всякакъв друг вид форми с помощта на лесния визуален “drag and drop builder”.

При наличието на множество темплейти (образци) за форми в този плъгин, събирането на имейл адреси (leads) се превръща в лека задача.

Някои от функционалностите на WP forms са:

  • Визуален “drag and drop builder”
  • Темлейти за форми
  • Оптимизиран за мобилни устройства
  • Лесен за подобрение спрямо нуждите ви

7.   Coming soon page

Активни инсталации: 600 000+

Рейтинг: 5 от 5

Защо да инсталирате Coming soon page на вашия уебсайт?

Отдавна отминаха дните, когато се налагаше специално да наемате професионалист, който да създаде страница “Очаквайте скоро” за вашия сайт. С плъгина Coming soon page, не само ще успеете да създадете визуално добре издържана лендинг страница, за да информирате бъдещите посетители на сайта ви, че работите по него и ви е нужно съвсем малко време, за да задействате магията му, но също така той ви предоставя възможност да събирате имейл адреси (leads).

Coming soon page плъгина предлага следните функционалности:

  • Оптимизиран за търсачките
  • Интегриран с Mailchimp, AWeber и други доставчици на имейл услуги
  • Бутони за споделяне в социалните мрежи
  • Интеграция с Gravity forms за събиране на имейл адреси

След като вече научихте за някои от най-добрите и най-популярните WordPress плъгини, можете да ги разгледате на спокойствие и да се подготвите за маратон по сваляне на плъгини.

Само не прекалявайте с това занимание, нали?