5 лесни съвета за копирайтъри

5-easy-tips-for-copywriters-00

Да създавате интригуващо, любопитно и качествено съдържание е талант, с който някои хора се раждат, а други полагат неимуверни усилия, за да овладеят. Боравенето с думи може да се превърне в истинска магия, която ще ви отведе в друг свят или друго време. Разбира се, стига тези думи да са в ръцете на вируозен професионалист.

За да създадете качествен копирайтинг текст, не е необходимо да се впускате в подробни описания, въплащавайки се в ролята на Толкин, но е препоръчително текстът ви да бъде увлекателен, завладяващ и запомнящ се. Все пак целта ви е да плените читателите, да задържите вниманието им и те да запомнят това, което са прочели, вместо да натиснат червеното хиксче в десния горен ъгъл на екрана и така да се обезмисли целия ви труд. А ако спечелите читателите, това означава, че ще спечелите и клиентите си, което е от изключително знчение, ако искате да изградите себе си като професионалист в сферата.

Този път ще ви представим хитрините, които прилагат голяма част от професионалните копирайтъри, за да създадат ангажиращ, увлекателен и полезен текст.

1. Проучете темата, за която ще подготвяте статия

Колкото и богата обща култура да имате, то никой не очаква от вас да сте специалист във всяка една област. Отделете достатъчно време, за да се задълбочите в информацията, която ще използвате като източник. Подробната и задълбочена информация ще бъде не само полезна на читателите, но и ще ви представи като истински професионалист в областта. Естествено продължение на доброто ви представяне е чудесното впечатление, което оставяте у своите клиенти.

2. Винаги проверявайте източниците си

В необятното поле, голямо колкото няколко галактики, наречено интернет, има купища, че и тонове информация по всички възможни теми, за които бихте се сетили. Един живот не би ви бил достатъчен, за да изчетете всичко, което е изписано в дигиталното пространство, но това съвсем не е необходимо. Голямото количество информация, което ни се поднася на готово в интернет, не означава, че трябва да вярваме на всичко, написано в електронните портали. Именно поради тази причина винаги проверявайте дадена информация, ако се колебаете за нещо. Прието е дадена информация да се приема за достоверна, ако е потвърдена поне от 3 източника. Подобна проверка на фактите би ви отнела малко повече време, но професионалистите в областта не правят компромиси с това.

Ако търсите информация в интернет, можете да сравните това, което сте прочели в даден сайт, с информация по темата в други портали. Ако темата е по-специфична, можете да потърсите специализирана литература в областта или да се консултирате със специалист.

3. Бъдете креативни

Една от основните причини бизнесите да наемат копирайтъри или да работят с такива на своодна практика е, че вие можете нещо, което не всеки владее – да представяте всяка тема по интересен и креативен начин. Внимателно обмислете подхода и отношението си към дадена тема, така че да акцентирате на най-любопитното нещо в текста, и то по собствен, уникален начин. Има случаи, в които дори най-скучната и безинтересна тема за даден човек, се превръща в истинско преживяване благодарение на копирайтъра.

Ако креативността ви днес си е взела почивен ден, не изоставяйте задачите си, а си направете един брейнсторминг. Резултатите на пръв поглед могат да бъдат абсолютно несъвместими и коренно различни от зададената тема, но брейнстормингът ще ви даде нови и свежи идеи, за да създадете интересно, качествено и увлекателно съдържание.

5-easy-tips-for-copywriters-01

4. Потърсете идеи

Копирайтърите не се будят с безброй идеи и теми за текстове в главата си (поне не и толкова често, колкото ни се иска). Особено ако вече имате няколко години опит, то е съвсем естествено в даден момент да усетите остър дефицит на теми, по които все още не сте писали. Ако и вас ви е застигнал този период от развитието на копирайтъра, не се тревожете. Има няколко начина да черпите идеи и вдъхновение за текстове, които трябва да създадете по някаква тема. Разбира се, най-лесният е да потърсите такива предложения в интернет. В много от специализираните ниши има форуми, в които потребителите задават въпрос, а отговорът понякога въобще не се появява. Това не е просто една, а много теми, за които все още никой не е създал полезна или интригуваща информация.

Ако търсенето във форуми не е предпочитана техника, то ви предлагаме нещо доста по-просто. Създайте карта на ума си (mind map). Вземете бял лист и по средата напишете общата тема, която ви е зададена. Около нея започнете да изписвате всичко, за което се сещате по темата като подточки, а около всяка една от подточките, изпишете съставните части, които се включват в нея.

5. Винаги проверявайте написаното

Този съвет се отнася не само за копирайтърите, но и за хората, които наемат копирайтъри. Проверката е висша форма на доверие, а в тази ниша не само е препоръчително, но и задължително е да се прави такава. Има много програми и инструменти, които можете да ползвате, а една огромна част от тях са безплатни. Разнообразието от услуги за проверка уникалността на даден текст е голяма, но качеството варира сериозно.

Безспорно един от най-ползваните у нас инструменти за проверка на текст е Advego Plagiatus. Инструментът е безплатен, а проверката можете да направите директно онлайн, без да е необходимо да инсталирате каквото и да било. Plagiat finder също беше предпочитан, но през последните няколко месеца не представя особено достоверна информация. Случа се изцяло копиран текст да го посочи като 100% уникален, което в копирайтинг средите е абсолютно недопустимо. Именно поради тази причина ви препоръчваме да изпробвате Antiplagiat. Можете да го откриете тук: https://text.ru/antiplagiat. Инструментът е безплатен за първите 20 проверени текста на ден, което го прави чудесен за работа, освен ако не притежавате копирайтинг агенция. Освен това не само показва и посочва от къде е ползван даден текст, но проверява текстови, pdf документи, презентации и т.н.

След всичко горе изброено няма да продължаваме със съветите с професионална насоченост, а с истинската тайна за успеха на голяма част от копирайтърите. Те се поставят на мястото на клиента. Професионалните създадели на съдържание се опитват хипотетично да заемат мястото на своя клиент и да си представят какви са неговите нужди, тревоги, очаквания и прочее. Хората, с които работите, преди всичко искат да бъдат разбрани, в това число и техните потребности и нужди. Поговорете с тях, задавайте им въпроси и само ще се убедидте, че това е най-добрият бърз и лесен начин да създадете пълноценна и качествена информация.

Ние от дигитална агенция Tendrik можем да ви помогнем с това, предлагайки ви висококачествени копирайтинг услуги. Очакваме ви!