Как да създадем успешен уебсайт в 10 лесни стъпки

How-to-create-a-successful-website-tendrik-825x459

Нека да изясним нещо още от самото начало. Създаването на успешен уебсайт не е лесно. То или ще отнеме много от времето ви, или много пари и нерви (в зависимост от собствените ви знания и готовност за активно участие в различните етапи от изграждането му). И в двата случая, обаче, ще ви трябват постоянство, инвестиции (време и/или пари) и ясни цели, за да сработи.
Ако сте готови за това, четете нататък за 10-те стъпки, които трябва да следвате, за да създадете успешен уебсайт:

1. Проучете конкуренцията

Подобно на всеки друг бизнес в офлайн света, създаването на онлайн магазин трябва да боравите с добре събрана и синтезирана информация за пазара. Предполагаме, че щом сте се насочили към онлайн търговията, ще сте наясно с нейните основни принципи. Но дори и да не сте, направете първата крака и преди всичко внимателно проучете своите конкуренти.
Онлайн конкуренцията става все по-изострена, а за да бъде вашият бъдещ онлайн магазин успешен, вие трябва да знаете с кого ще се състезавате за вниманието на клиентите. Така ще може да разберете най-често използваните тактики и стратегии на останалите в пазарната ниша и най-вече – с какво ще превъзхождате своите конкуренти.

2. Планирайте своя бизнес модел

Преди да започнете изграждането на своя бизнес модел си задайте въпроса: Какво е уебсайт? Много просто – той е инструмент за продажби. Нито повече, нито по-малко. Независимо дали продавате стоки, услуги или идеи, успешният сайт е това, което ще определи продажбите ви в онлайн пространството.

Много хора смятат, че в създаването на един сайт се започва от изграждането на неговата структура и изработката впечатляващ дизайн. Други пък биха избрали да закупят най-напред домейн, който да се връзва с бранда и др. Така ли е във всъщност? Не точно. Създаването на успешен уебсайт започва с планиране и създаване на бизнес модел.
Частта с планирането е може би най-често подценяваната, което може би оправдава големия процент провалили се сайтове. Ако не искате да бъдете част от плачевната статистика, бъдете умни и започнете от създаването на бизнес план и бизнес модел, които да следвате. От този момент нататък, всички аспекти на вашия сайт трябва да бъдат създадени, имайки предвид този бизнес модел.

Не забравяйте, че успешният сайт е създаден за потребителя, но има ясно дефинирана бизнес цел.

3. Изберете правилния домейн и хостинг

Измислянето на име за вашия уебсайт (известно също като домейн име) е противоречиво преживяване. Подобно на измислянето на име на вашето дете, изборът на име за вашия уебсайт е трудна работа. Искате да звучи хубаво, да се чете лесно, да изглежда добре, да не прилича на нещо, което сте чували преди и не ви е харесало… Списъкът може да продължи до безкрай. Добавете към това и възможността/вариантът избрания от вас домейн вече да е закупен. Изборът на подходящ домейн някой път може да отнеме седмици.

Ето как да изберете домейн бързо (и по-безболезнено):

  • обсъдете идеи с екипа си, свои приятели или дори членове на семейството си офлайн
  • нека името бъде кратко и запомнящо се (доколкото е възможно);
  • уверете се, че домейнът е лесен както за произнасяне, така и за писане;
  • изберете домейн с разширение .com или .net;
  • ако вашият уебсайт ще оперира само локално, може да помислите за алтернатива, съгласно целевия ви пазар (.bg, .co.uk, .de и др.).
  • използвайте ключова дума (ако е възможно и приложимо);
  • оставете идеята ви да “отлежи” в продължение на няколко дни преди да натиснете бутона “Купи този домейн”;

Хостингът е другият аспект на вашия сайт, с който ще трябва да се заемете преди действителната работа по сайта да е започнала. Съществуват стотици реномирани хостинг услуги онлайн, така че едно просто търсене в Google ще ви свърши работа. Това, което ние препоръчваме, е да изберете един от топ 3 на хостинг доставчиците във вашата страна (или в световен мащаб) и никога да не избирате доставчик, който не предлага поддръжка 24/7. Повярвайте ми, когато сайтът ви се срине, няма да ви пука за няколкото допълнителни лева, които сте дали, за да получите незабавна помощ от хората, които ще работят по проблема със сайта ви в 2:45 сутринта.

Не забравяйте, че успешният уебсайт има добре обмислено домейн име и се хоства от утвърден доставчик на хостинг услуги.

4. Изградете функционална структура и създайте красив дизайн

Стигнахме до същинското изграждане на вашия сайт. Ура! Това е фазата, в която:

  • прекарвате безсънни нощи в мисли за това как искате да изглежда той;
  • прилежно скицирате проекти на уебсайта на вашите мечти;
  • проверявате конкуренцията и си водите бележки;
  • безцелно разглеждате своя Facebook, взирате се в монитора с празен поглед;
  • накрая изгаряте всички бележки и оставяте професионалистите да си свършат работата.

Е, не непременно в същата последователност.

Работата е там, че когато става въпрос за изграждане на сайт и уеб дизайн, винаги трябва да изберете професионалистите пред опцията „направи си сам”. Разбира се, вашите бележки и идеи са повече от добре дошли и ще бъдат взети под внимание, но професионалният екип от уеб дизайнери притежава знанията, опита и инструментите за изграждане на професионално изглеждащ уебсайт и ще се погрижи както функционалността, така и съдържанието на уебсайта да си кореспондира с бранда, който изграждате (или вече сте изградили).

Не забравяйте, че успешният сайт е изграден от професионални уеб дизайнери и разработчици, които се грижат за цялостната му визия и посланието на бранда ви.

5. Измислете завладяващо съдържание (текст, снимки, видео)

Как да бъдете забелязани сред милионите сайтове, състезаващи се за вниманието на потребителя? Използвайте съдържанието в уебсайта си разумно. Създавайте завладяващо и стилово издържано текстово и визуално съдържание (снимки и видео) и направете така, че текстовете ви да си струва да се прочетат. Ако можехме да ви дадем само един съвет, той би бил: “Пишете за своите читатели”.

Когато говорим за съдържание, много хора мислят (погрешно) само в посока на това, което има да се каже, когато трябва да обърнат внимание на това как е представен самия текст. Стилът е нещо толкова важно, колкото и засегнатите теми в текста. Стилът е това, което прави съдържанието еднородно и привлекателно за вашата целева аудитория. Уверете се, че следвате същия стил, така че вашите клиенти да са щастливи и създавайте съдържание, което потребителите ще счетат за стойностно.

Не забравяйте, че успешният уебсайт се състои от убедително и последователно съдържание, което е написано с мисълта за вашата целева аудитория.

6. Създаване на великолепно потребителско изживяване

Потребителското изживяване е едно от нещата, които са от най-голямо значение, когато става въпрос за успеха на вашия уебсайт. Това е термин, който съчетава много аспекти на успешния уебсайт, сред които информационната архитектура, визуалния и уеб дизайн, функционалността, използваемостта, типографията, интерфейса на уебсайта и т.н.

Защо ви е нужно великолепно потребителско преживяване? Няма ли да е достатъчно и просто да е добро? Едно нещо е сигурно – никой не е забогатял от продажба на продукт, който получава мнения от типа “Ами, става”. Ако не сте готови да дадете на потребителите си преживяване УАУ, трябва въобще да преразгледате създаването на уебсайт.

За щастие, има няколко трика, които са много лесни за прилагане, за да се създаде по-добро потребителско изживяване за вашите целеви клиенти:

  • Намерете идеалния баланс между съдържание и бяло пространство
  • Използвайте страхотни CTAs (подкана към действие)
  • Направете своя уебсайт responsive (адаптивен) и удобен за употреба през мобилни устройства
  • Уверете се, че страниците се зареждат бързо
  • Привлечете вниманието на читателя с подточки, номериране и заглавия
  • Ограничете използването на безлични изображения, свалени от Интернет
  • Отървете се от неприятните страници с грешка (404)
  • Придържайте се към утвърдените стандарти

Не забравяйте, че успешният уебсайт създава потребителско великолепно преживяване, като е в крак с времето на постоянно променящата се пазарна среда.

7. Оптимизация (SEO)

Оптимизацията на сайтове (SEO) е кошмарът на (почти) всеки предприемач и собственик на бизнес. Добрата новина е, че, противно на общоприетото схващане, съвсем не е нужно да имате специални магически сили, за да овладеете изкуството на SEO. В действителност, търсачките толкова бързо променят правилата в последно време, че едва ли някога ще бъде възможно сте в крак с последните тенденции. Ето защо нашият съвет (доколкото се отнася до SEO) е да се придържате към основните точки и добрите практики.

Качественото съдържание, както вече споменахме, е един от най-важните моменти при оптимизацията за търсачки. Бъдете конкретни и последователни във своите текстове използвайте ключовите думи разумно. Докато сме на тема ключови думи – никога не предполагайте, че ​​знаете най-добре кои са вашите основни ключови думи. Направете проучване – има толкова много инструменти за определяне на ключови думи онлайн (повечето от тях са безплатни), така че ​​нямате оправдание да не го направите.

Оптимизацията на вашия сайт за търсачките не е еднократна настройка, която да направите и да забравите за нея. Това е непрекъснат (и безкраен) процес с едничката цел да се улесни максимално намирането на вашия уебсайт от различните търсачки. Ако ви липсват знанията, опита и желанието да се впуснете в SEO приключението, защото не сте добре подготвени за него, нека професионалистите свършат работата вместо вас. Просто имайте предвид, че никой не може да изкара вашия сайт в челните позиции на търсачките с помощта на вълшебна пръчица.

Не забравяйте, че успешният уебсайт овладява в детайли непрекъснатия процес на оптимизация с помощта на най-добрите практики и професионална помощ от SEO специалисти.

8. Направете проверка и пуснете сайта

Ето, че вашият сайт вече е готов. Напълнили сте го с полезна информация, добавили сте своите стоки (услуги), дизайнът изглежда страхотно и е време да го покажете на света! Но не бързайте – тепърва трябва да тествате всичко!

Тестването на вашия сайт е като финалния прочит на имейла преди да натиснете “Изпрати”. Не искате получателят да премести вашия имейл директно в кошчето, защото сте пропуснали буква в заглавието, нали? Изглежда непрофесионално, а това е последното впечатление, което искате да направите на вашата целева аудитория.

Да се уверите, че сте тествали всяка страница на вашия сайт е важна стъпка към успеха му. Ето някои насоки за това как да го направите:

  • Проверете сайта страница по страница
  • Търсете правописни и граматически грешки
  • Проверете дали всички линкове водят до мястото, до което трябва да водят
  • Обърнете се към своя екип, приятели и семейство, за да го разгледат и да ви дадат обратна информация за цялостното си преживяване
  • Проверете дали работи добре на различни браузъри и платформи
  • Пуснете го онлайн!

Не забравяйте, че на успешния уебсайт се провеждат многобройни тестове, преди да бъде стартиран.

9. Разработете своята онлайн маркетинг стратегия

Да имате уебсайт не означава (почти) нищо, ако той не е обвързан с подходяща онлайн маркетинг стратегия. Онлайн маркетингът не е само икономически ефективен, но също така е един от най-добрите начини да предадете своето послание на своята целева аудитория.
Ключът към успешната онлайн маркетинг стратегия е да ангажирате аудиторията си. Мислете за това като за среща със популярно момиче – за да я впечатлите, трябва да положите много усилия, да създадете подходящата атмосфера, но всичко да изглежда все едно се е подредило съвсем случайно. Само че този път сте по-добре подготвени:

Не забравяйте, че зад успешния сайт стои умело изградена онлайн маркетинг стратегия.

Един от най-важните и ефективни инструменти в онлайн стратегията ще бъде вашият блог! Вече обсъдихме ползите от това да поддържате собствен блог, но ето някои моменти, които си струва да споменем отново:

  • Радвайте своите клиенти (потенциални и настоящи) с ценна информация
  • Не подценявайте силата на изображенията и инфографиките
  • Не се ограничавайте само в теми, които включват вашите продукти и услуги
  • Актуализирайте своя блог редовно, за да увеличите трафика към уебсайта
  • Използвайте блога като още една възможност да промотирате своите стоки
  • Бъдете последователни и проверявайте правописа

Не забравяйте, че често секцията „Новини“ и концепцията за блог се припокриват. Изберете най-подходящото решение за нуждите на вашия онлайн магазин.

Не забравяйте, че успешният уебсайт има професионално-изглеждащ бизнес блог, който е пълен с важна и интересна информация.

10. Направете привличането на трафик свой приоритет

Последната стъпка при създаване на успешен уебсайт е да на привлечете трафик. В сегашния силно конкурентен онлайн пазар не е достатъчно просто да публикувате висококачествено съдържание и да очаквате хората да се тълпят в уебсайта си. Привличането на посетители към вашия сайт изисква инвестиция на време, усилия и разностранни умения. Но е важно да разберете, че едно просто посещение трябва да се превърне в редовно явление, а редовното посещение – в завършена продажба или реализирана цел. Доброто преживяване на вашия потребител с продукта ви ще го подтикне да препоръча вашия уебсайт/ онлайн магазин на свои приятели, които да преминат през същия процес: еднократно посещение – редовно посещение – покупко-продажба.

Не забравяйте, че успешният уебсайт не разчита на подхода “ако го изградя, те ще дойдат сами”. Вместо това, той има организирана система от техники, които спомагат за привличането на трафик.

Съществуват, разбира се, много аспекти, които определят успеха на един уебсайт. Следвайте тези лесни стъпки при изграждането на вашия сайт (и онлайн присъствието на вашия бранд) и успехът ви ще бъде гарантиран в края на пътя.
Приятно пътуване!